Svet
19 ogledov

Palmira je osvobojena

Palmira EPA
Sirski vojaki so s pomočjo ruskih letal vkorakali v starodavno mesto Palmira.

Islamski skrajneži so nadzor nad mestom prevzeli maja lani. Po skoraj enem letu je mesto, ki je na Unescovem seznamu kulturne dediščine, spet v rokah vladnih sil. 

"Na vhodih v mesto smo teroriste povsem uničili, zdaj se v konvojih umikajo iz Palmire," je povedal predstavnik sirske vojske.

Palmira | Avtor: EPA EPA

Mamoun Abdulkarim, ki je pred začetkom spopadov v Siriji skrbel za nadzor nad zgodovinsko pomembnimi prizorišči, poudarja, da bodo staro mesto začeli obnavljati takoj, ko bodo nad njim spet prevzeli nadzor. 

"Vabimo vse, ki jim je kaj do Palmire, da nam pri tem pomagajo," je dejal Abdulkarim.

Gre za pomembno strateško in simbolno zmago za režim v Damasku, saj omogoča nadzor puščave, ki jo obdaja in se razteza vse do meje z Irakom.

Pripadniki Islamske države so se umaknili v mesta Suknah, Raka in Deir Ezor na vzhodu Sirije. Zdaj v mestu poteka iskanje in deaktivacija min, ki so jih skrajneži podtaknili po mestu. 

Antično mesto s trdnjavo, ki je bila zgrajena v 13. stoletju, je v roke IS padla 23. maja lani, ko je na njej tudi zaplapolala zloglasna črna zastava IS.

V Palmiri, ki ji pravijo "puščavski biser", so džihadisti povzročili ogromno škodo, saj so razstrelili vrsto starodavnih zgradb, ki so bile na Unescovem seznamu svetovne dediščine, ter na črnem trgu prodali številne več tisoč let stare dragocenosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • alibaba 16:13 31.marec 2016.

    Ameriška demokracijahttp://globalinfonews.com/2015/07/25/photos-of-syria-before-and-after-civil-war-march-2011/

  • alibaba 16:10 31.marec 2016.

    Resnica je drugačna.Tudi Gadafi naj bi bil največje zlo za Libijo.A imeli so brezplačno elektriko,banke niso jemale obresti na posojila,vsi novoporočenci so dobili 50,000US$ ,izobrazba je bila zastonj,prav tako zdravstvo,če so hoteli postati kmetje so dobili vse zastonj,zemljo hišo ...prikaži večo in stroje.Če so se hoteli šolati v tujini so jim plačali svo šolanje in še dobili so 2300US$ na mesec.Če so kupili novi avto v Libiji jim je država plačala 50%.Če po šolanju niso dobili dela,jim je država izplačevala polno plačo,kot če bi bili zaposleni.In to vse dokler niso dobili službe.Za svakega novorojenega so dobili 5000$.Začel je delati največji namakalni sistem na svetu za.Niso imeli tujih kreditov,od prodaje nafte je vsak dobil delež nakazan na banko ...

  • 2trj7h+ea23myhhpzsg4 00:53 28.marec 2016.

    Še čudno da vam dovolijo napisati osvobojena, sem mislil da je Asadov režim največje zlo na svetu glede na še nedavna poročanja.