Svet
14 ogledov

Pametni pralni stroji že tu

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ekoomrežje. "Nacionalni program za pametna omrežja bo končan do konca leta," pravijo na MG.

Okoljski cilji, ki si jih je do leta 2020 zastavila Evropska unija, ne bodo izvedljivi brez prehoda na pametna omrežja. To ugotovitev strokovnjakov navaja Deutsche Welle.

Pametno omrežje je potrebno zato, ker obnovljivi viri energije v nasprotju s tradicionalnimi ne morejo zagotoviti stalne dobave električne energije.

Stroj se bo vključil sam

Novi tip električnega omrežja bo moral biti zato sposoben v času, ko bo na voljo največ energije, vključiti porabnike, presežke pa shranjevati. V času, ko bo energije manj, bo omrežje naprave izključilo in začelo črpati shranjeno energijo. Električni tok bo za uporabnika v prvem primeru cenejši, v drugem pa dražji.

Za shranjevanje bi se lahko po nekaterih načrtih uporabljale tudi baterije električnih avtomobilov, ki bi jih ob neuporabi priključili na omrežje. Nemška podjetja so v zadnjih dneh predstavila pralni in sušilni stroj, ki se vključita takrat, ko omrežje sporoči, da se proizvaja več elektrike in je tok tako za porabnika cenejši.

Načrt do konca leta
Kot so nam povedali na ministrstvu za gospodarstvo (MG), sistemski operater Sodo "v tem trenutku pripravlja celovit dokument Nacionalni program za pametna omrežja, ki bo končan do konca leta". Do zdaj je bila že opravljena analiza na področju naprednega merjenja. To je ena od osnov pametnih omrežij.

"Odklanjajo priklope"
Razmere na področju gradnje sončnih elektrarn pa se pri nas zaostrujejo. #Nekatera elektrodistribucijska podjetja so začela odklanjati priključitev novopostavljenih sončnih elektrarn na omrežje,# je sporočilo Združenje slovenske fotovoltaične industrije. Težava so gradbena dovoljenja, brez katerih teh elektrarn po novem ne priklapljajo v omrežje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.