Svet
92 ogledov

Pamplona: Test moškosti ali norosti?

Tek pred biki, Pamplona EPA
Festival svetega Fermina v španskem mestu Pamplona. Že na začetku letošnjega festivala so biki hudo poškodovali tri moške, še deset so jih prepeljali v bolnišnico.

V Pamploni se je včeraj ob 12. uri začel letošnji festival v čast zaščitniku mesta, svetemu Ferminu, ki ga ves svet pozna predvsem po teku bikov po mestnih ulicah.

Festival, ki izvira še iz srednjeveških časov, bo obiskovalcem ves teden ponudil verske procesije, ljudske plese, koncerte in popivanje, saj so bari lahko odprti do 6. ure zjutraj. Vsakodnevni vrhunec dogajanja je tek pogumnih mladeničev pred podivjanimi biki.

Tek pred biki, Pamplona | Avtor: EPA EPA
Danes zjutraj ob osmih so po mestnih ulicah prvič v okviru letošnjega festivala sputili podivjane bike, ki so hudo poškodovali tri moške; enega je bik z rogovi prebodel v predel pljuč, dva imata hude poškodbe v predelu hrbta. Vsi trije so v stabilnem stanju, medtem ko ima še deset moških lažje poškodbe.

Prejšnja leta je dirka z biki zahtevala štiri smrtne žrtve, nazadnje leta 2009. Pred enajstimi leti so zabeležili najbolj krvav festival, ko so biki prebodli kar 16 ljudi.

Tek pred biki, Pamplona | Avtor: EPA EPA
Tek pred biki, Pamplona | Avtor: EPA EPA

 

 

 

 



Tek pred biki traja okrog dve minut in 30 sekund; tradicija izvira iz časov, ko so pastirji vodili bike v areno, kjer so prirejali bikoborbe.

Sčasoma so tudi meščani so tudi meščani začeli sodelovati v povorki z biki, nakar je dogajanje prerastlo v najbolj prepoznaven španski festival, ki ga je med drugim ovekovečil tudi Ernest Hemingway.

Tek pred biki, Pamplona | Avtor: EPA EPA
Tek pred biki, Pamplona | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 7