Svet
1528 ogledov

Panika. Florence dosegla ZDA.

Orkan Florence
Orkan Florence je dosegel obale Severne in Južne Karoline. Za beg je prepozno. Začele so se tudi prve kraje.

Orkan Florence je z vetrovi okrog 150 kilometrov na uro dosegel obale Severne in Južne Karoline. Orkan je prispel na obalo okrog 13. ure po srednjeevropskem času pri kraju Wrightsville v Severni Karolini z vetrom 145 kilometrov na uro, ki je pred seboj prinašal valove plime visoke do dva metra, kar pa je šele začetek.

Širok je 645 kilometrov, orkanski veter pa sega 225 kilometrov daleč od središča, V obeh Karolinah pričakujejo v naslednjih dneh tja do meter dežja. Na najbolj ogroženih območjih živi skoraj 11 milijonov ljudi, več milijonov so evakuirali, nekateri bodo ostali ujeti v poplavah.

Orkan Florence | Avtor: Profimedia Profimedia

Orkan Florence Iz vesolja Svet Še huje kot se je zdelo, ljudje v paniki

Oblasti so opozorile, da bo Florence na tem območju pustošila kak dan; poleg imovine so v nevarnosti tudi ljudje, ki niso spoštovali odredbe za evakuacijo. Največja nevarnost ne preti s strani močnih vetrov, pač pa poplav. Kot je potrdila ameriška Nacionalna meteorološka služba se je gladina morja pri mestu Moreheadu v Severni Karolini dvignila za tri metre.

V mestu New Bern so reševalci iz deroče vode rešili 200 ljudi, 150 jih je moralo počakati, saj so bile razmere za reševanje preveč nevarne, je poročal CNN. "V le nekaj sekundah je bila moja hiša pod vodo do višine pasu, zdaj je že do višine prsi," je za CNN povedala Peggy Perry, ena izmed ljudi, ki so ostali doma. Z družino je na podstrešju.

O smrtnih žrtvah za zdaj oblasti ne poročajo.

Energetsko podjetje Duke ocenjuje, da bo brez elektrike v času neurja do tri milijonov ljudi, izpadi pa bodo trajali tedne. Škodo orkana Florence vnaprej ocenjujejo na do 60 milijard dolarjev.

El Nino Topleje? Svet Strokovnjaki: To zimo prihaja El Niño Vročinski val Evropa Še ena napoved Svet V Evropo prihaja nov vročinski val

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.