Svet
10 ogledov

Panika: Grki pospešeno dvigujejo evre in kupujejo hrano

Grki dvigujejo denar Reuters
Le nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami Grki pospešeno dvigujejo evre. Bojijo se, da bi država zapustila evroobmočje.

V Grčiji je tik pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo potekale v nedeljo, znova napeto. Grški varčevalci se bojijo, da bo država zapustila evroobmočje, zato pospešeno dvigujejo svoje prihranke in kupujejo testenine in vloženo hrano. "Ljudi skrbi, da bi znova uvedli drahmo. Nekateri verjamejo, da je dobro, če svoje omare napolnijo s hrano," je dejal Vassilis Korkidis, predsednik zveze potrošnikov.

V zadnjih dneh so večje grške banke dnevno zabeležile do 800 milijonov evrov dvigov, številka pa se vsak dan, ko so volitve bližje, zvišuje. "V to so vključeni dvigi gotovine, prenosi in vloge v sklade nemških državnih obveznic, ameriške državne blagajne in obveznic Evropske investicijske banke," je povedal neki bankir, ki je želel ostati neimenovan.

Izid volitev negotov

Grški mediji tik pred volitvami ne smejo objavljati javnomnenjskih raziskav. So pa zadnje objavljene pokazale, da sta Nova demokracija in skrajno levičarska Siriza povsem izenačeni.

Obe stranki sta sicer napovedali, da bo država ostala v evroobmočju, a je Siriza napovedala, da bodo dogovor o 130-milijardni pomoči razveljavili.

Komentarjev 1
  • Dejan Kodrič 11:53 15.junij 2012.

    http://wearechange.si/nigel-farage-razbijte-evro-vrnite-ljudem-dostojanstvo/