Svet
24799 ogledov

Panika: Kaj se dogaja v Černobilu?

Černobil ob zavzetju ruske vojske 24. februarja 2022 Profimedia
Ukrajina rusko stran poziva, naj dovoli izvesti nujna popravila na območju jedrske elektrarne v Černobilu.

Na območju jedrske elektrarne v Černobilu je bila prekinjena dobava elektrike, zaradi česar obstaja nevarnost, da bi iz objekta začele uhajati radioaktivne snovi. Ukrajinsko podjetje Energoatom, ki je upravljalo z elektrarno, je v objavi na Telegramu zapisalo, da bi "vetrovi lahko ponesli radioaktiven oblak nad druge dele Ukrajine, Belorusije, Rusije in Evrope". Če bodo takšne razmere vztrajale, "bo vse osebje v elektratni bilo izpostavljeno nevarnim stopnjam radiacije," so dodali.

Zaradi bojev v okolici elektrarne električne povezave niso uspeli popraviti. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je dejal, da lahko dizelski generatorji v Černobilu delujejo 48 ur. "Po tem bo hladilni sistem v skladiščih rabljenega jedrskega goriva prenehal delati, kar pomeni, da bo prišlo do uhajanja radiacije". Ali je do tega že prišlo, ukrajinske oblasti ne vedo. Da ne prejemajo več podatkov iz Černobila, so sporočili tudi iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). 

V elektrarni je od ruske zasedbe ujetih več kot 200 zaposlenih, ki delajo neprestano že 13 dni. IAEA je poudarila, da se razmere za zaposlene slabšajo, zato ruske oblasti pozivajo, naj omogočijo rotacijo zaposlenih. Delo v izmenah je nujno za zagotavljanje varnosti. 

V jedrski elektrarni Černobil je še vedno zaposlenih več kot 2000 ljudi, ki zagotavljajo, da ne pride do nove katastrofe. 

Moskva: Dosegli napredek v pogajanjih

Medtem se nadaljujejo pogovori med obema stranema. Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so v pogajanjih s Kijevom dosegli nekaj napredka. V novem krogu pogajanj naj bi se osredotočili na humanitarne koridorje za evakuacijo civilistov. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je Kijev obtožila, da blokira napore za evakuacijo. "Informacij o humanitarnih koridorjih namenoma ne sporočajo prebivalcem," je zatrdila in dodala, da morajo tudi tisti, ki želijo v Rusijo, proti zahodu.

Strani sta sicer danes sklenili dogovor o enodnevni prekinitvi ognja okoli več evakuacijskih koridorjev. To je bilo v veljavi že v torek, ko so evakuacije iz nekaterih ukrajinskih mest vendarle stekle. Zaharova je ob tem zatrdila še, da cilj ruske vojske ni "okupacija Ukrajine, uničenje njene državnosti ali odstavitev vlade. Ni usmerjena proti civilnemu prebivalstvu".

Rusi objavili "originalni ukaz za ukrajinsko ofenzivo na Donbas"

Rusko obrambno ministrstvo je sicer danes, kot je zatrdilo, objavilo "originalni ukaz za ukrajinsko ofenzivo na Donbas marca 2022, ki ga je izdal poveljnik ukrajinske narodne garde", poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ukaz je bil izdan 22. januarja, je zatrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Zahodne države so sicer pred začetkom ruske invazije v Ukrajino, do katere je prišlo 24. februarja, opozarjale, da Moskva pripravlja pretvezo za napad.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • 5fe65aabf7f15bf520c5139c81a82b8f81214b83 22:21 09.marec 2022.

    Berem druge, za razliko od zurnala bolj kredibilne vire, kjer pise, da so ukrajinski nacionalisti oz. ukrajinske nacionalisticne sile (verjetno vojska?) prekinile dobavo elektrike do cernobila. napadli in unicili bi naj sekundarne elektricne vode. rusko obrambno ministrstvo se jezi, ces ...prikaži večs da je to zelo nevarno in po domace povedano neumno.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:00 09.marec 2022.

    Ne Rusu in ne Ukrajincu ni za verjeti, dejstvo pa je, smo večina na strani Ukrajine, saj tam umirajo nikomur nič dolžni civilisti.

  • pofukanavlada22 16:10 09.marec 2022.

    vaša mama puši kurčine eto kaj se dogaja