Svet
26278 ogledov

Panika na meji s Hrvaško: videli črnega panterja

črni panter Profimedia
Prebivalce so pozvali, naj bodo pri gibanju v naravi previdni, saj naj bi v gozdu videli črnega panterja.

Na meji med Hrvaško in Srbijo naj bi opazili črnega panterja. Žival naj bi najprej opazili na območju občine Apatin v Vojvodini, piše nova.rs. Za zdaj uradne potrditve, da po gozdovih tava nevarni plenilec ni, so pa pristojni kljub temu prebivalce pozvali, naj bodo previdni.  

"Ni mi vseeno, saj se moji otroci pogosto sami vozijo s kolesi zunaj, tudi po gozdu in travniki," je za novosadski Dnevnik povedal Petar Sladić, ki je žival videl. Pogovarjal se je z enim tamkajšnjih lovcem, ki mu je povedal, da je bidel žival, večjo od volka, ki ni bila podobna nobeni od zveri, ki živijo v teh gozdovih. "Ne dvomi, da gre za žival, ki ni iz našega okolja," je dejal Sladić. 

Odgovora na vprašanje, kako naj bi črni panter prišel v gozdove Vojvodine, še ni. Hrvaški mediji ob tem spominjajo na podoben primer lani decembra, ko so na področju Halaša na Madžarskem opazili črnega panterja. Omenjeni kraj se nahaja približno 40 kilometrov severno od Subotice v Srbiji. 

Medij Hungary Today je poročal, da naj bi žival ubila osem ovac. Tamkajšnje oblasti so domnevale, da je nekdo imel žival doma, na kar mu je pobegnila. Gre za veliko mačko, ki se premika po velikem območju. 

Predsednik Združenja madžarskih zasebnih živalskih vrtov Roland Kardos, ki si je ogledal področje, kjer naj bi se divja mačka zadrževala, ni našel sledi, ki bi takrat pritrjevale navedbam. Ni pa izključil možnosti, da bi se mačka lahko nahajala kje drugje. Kljub vsemu pa je pozval k umirjenemu odzivu. 

Kot je za hrvaški Index povedal Milan Mirić Miki, lastnik prvega zasebnega živalskega vrta v nekdanji Jugoslaviji, je prepričan, da bi se panter v primeru srečanja s človekom umaknil. "Leopard, ki je ena najmanjših divjih mačk, bi v primeru srečanja z ljudmi sam pobegnil, še pred tem pa bi se zagotovo potrudil, da ga nihče ne bi videl," je poudaril. 

Črni panter je najpogosteje leopard, v nekaterih primerih jaguar, čigar kožuh je črne barve zaradi melanizma. Melanizem je genetsko stanje, ki povzroča odvečno pigmentacijo, zaradi česar živali postanejo popolnoma črne. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • jozicamurn 16:52 13.november 2022.

    Upam, da ga ne ubijejo, tako kot so ubili ubogo opico, ki je hotela zaščititi otroka. Človek je najhujši parazit na planetu Zemlja in največji morilec ter zločinec, tega se moramo zavedati.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 14:50 12.november 2022.

    Verjetno za odrslega človeka ni nevarnosti , za otroka pa težko reči , da ga ne bi napadel. Sicer pa dokler je samo ena žival ni take nevarnosti razen za drobnico. Vprašanje pa je če bi se ta vrsta razširila ...prikaži več po Evropi , ali bi bila invazivna ali ne. Vsekakor je pa najbolje če se ulovi , če se pa ne da , potem pa žal odstrel.

  • Idioti 08:50 12.november 2022.

    Kolker jaz vem , leopard živi v Afriki , črni panter oz. jaguar pa v J.Ameriki ! Razlaga z melanimom je pa takšna , kot je razlika med belcem in črncem !