Svet
12 ogledov

Panika na otoku: Hekerji z računov pobrali 20 milijonov

Spletna banka Žurnal24 main
Britanska policija je uporabnike spletnih bančnih sistemov opozorila, naj bodo pri poslovanju še posebaj pozorni. Hekerji so namreč državljanom že pobralli 20 milijonov funtov, torej dobrih 28 milijonov evrov.

Britanska policija je v posebni izjavi za javnost potrdila, da je prišlo do množičnga vdora v spletne bančne sisteme; hekerji naj bi si izmislili poseben virus, poimenovan Dridex, s pomočjo katerega lahko prevzamejo kontrolo nad uporabniškim računom.

Kot domneva policija, so hekerji z virusom okužili več tisoč računalnikov v Veliki Britaniji. Policija je dodala, da preiskava primera še poteka, za zdaj so prijeli enega osumljenca.

"Sodelujemo s partnerji iz tujine, kot z domačimi bankami, tako da bi bile posledice tega vdora čim manjše," je za Daily mail povedal Mike Hulet iz britanskega notranjega ministrstva. Uporabnike so napotili na strani, na katerih si lahko naložijo protivirusne programe, vprašanje pa je, koliko Britancev v teh dneh sploh še upa uporabljati sp'letno banko.

Vzporedno preiskavo vodi tudi ameriški FBI. "Pozivamo vse uporabnike spleta, da nadgradijo svoje operacijske sisteme in jih zavarujejo z najnovejšimi protivirusnimi programi. Dvakrat tudi premislite, preden kliknete na vsebino v primeru nezaželjene elektronske pošte."

Naše banke, ki ravno tako ponujajo poslovanje preko spleta, vdorov ne zaznavajo.

Komentarjev 2
  • erikkk 14:26 17.oktober 2015.

    to pa je spletna banka pa plačevanje po spletu ...

  • s.i.k. 18:43 14.oktober 2015.

    . ja kr. kaj pa pušajo dnar na računih. ( jest poberem vse prejeto kuj dol s tam