Svet
10331 ogledov

Panika po potresu: Začela izginjati reka

Vrljika Ivo Cagalj/PIXSELL
Prebivalci prestrašeni, saj jih reka oskrbuje tudi s pitno vodo.

Zjutraj smo že poročali, da je Hrvaško in BiH stresel potres z magnitudo 4,3 in močno prestrašil prebivelce. Materialne škode potres ni povzročil, so pa prebivalci Imotskega sedaj prestrašeni zaradi pojava, ki je nastal po potresu. Izginjati je namreč začela reka Vrljika, ki oskrbuje prebivalce Imotske krajine tudi s pitno vodo. 

Okoli 6.20 ure zjutraj je bil nivo vode približno 68 centimetrov nižji od nivoja vode pod potresom, okoli 9. ure zjutraj pa je bila razlika že za cel meter.

Seizmograf Sunek Svet "Trajalo je le nekaj sekund, a bilo je grozno"

Podoben pojav so zabeležili že ob potresu 24. maja 2004, ko je reka v nekaj urah poniknila v zemljo, a se je k sreči kmalu vrnila. Čeprav je od včerajšnjega potresa minilo že več kot 16 ur, se voda še ni začela vračati.

Vodja Seizmološke službe iz Zagreba Ivo Allegretti je za 24sata pojasnil, da takšen pojav na območju kraške pokrajine ni tako nenavaden, saj lahko potres spremeni pot podzemnih vod, kar se je verjetno zgodilo pri Vrljiki.

Epicenter potresa je bil 62 kilometrov vzhodno od Splita in tri kilometre severozahodno od Imotskega na globini 10 kilometrov. Potres so čutili tudi prebivalci Makarske, tla so se tresla tudi v Omišu, Podgori in vse do Pelješca.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Jambor 19:57 08.september 2018.

    Reka je, reke ni. Bolj pomembno bo to, kaj je s podtalnico. Tam kjer odteka reka,....