Svet
10173 ogledov

Panika v Ankari: Erdogan omedlel med intervjujem

Tayyip Erdogan Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je moral že drugi dan odpovedati sodelovanje v kampanji pred volitvami, ki bodo 14. maja. V njegovem uradu so sicer zavrnili navedbe, ki so se v sredo razširile po družbenih omrežjih, da je doživel srčni napad. Po uradnih navedbah naj bi imel turški predsednik trebušno virozo.

69-letni Erdogan bi moral danes sodelovati na odprtju prve jedrske elektrarne v državi, ki jo je v kraju Akkuyu na jugu Turčije zgradilo rusko podjetje Rusatom. Kot so sporočili, bo imel le nagovor preko videopovezave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdoganov tiskovni predstavnik Fahrettin Altun je medtem kot neutemeljene označil navedbe, ki so se v sredo začele širiti po družbenih omrežjih, da je imel predsednik srčni napad.

Vse se je začelo v torek zvečer, ko je imel turški predsednik televizijski intervju. Ta se je začel z zamudo, nato pa so ga po desetih minutah sredi novinarskega vprašanja prekinili. Četrt ure kasneje se je Erdogan znova pojavil na televiziji. Bil je bled, pojasnil je, da ima trebušne težave.

Turška javnost doslej ni bila nikoli seznanjena z zdravstvenim stanjem predsednika, ki je imel leta 2011 operacijo na debelem črevesu, leto kasneje pa še en kirurški poseg. Erdogan je tedaj, še kot premier, zanikal, da bi imel raka na debelem črevesu in zatrdil, da so mu le odstranili polipe.

V Turčiji bodo predsedniške in parlamentarne volitve 14. maja, na njih pa se glede na napovedi obeta tesen izid. Glavni izzivalec Erdogana je kandidat združene opozicije Kemal Kilicdaroglu. Po pričakovanjih bo predsednik izvoljen v drugem krogu 28. maja.

Prav tako je negotovo, kdo bo imel večino v novem parlamentu. V Turčiji sicer od leta 2018 velja predsedniški sistem, vloga parlamenta je omejena.

Komentarjev 14
  • Boris 15:56 28.april 2023.

    Ko bi le bilo konec .... seveda, konec slabega še ne pomeni, da bo bolje ...

  • Dragonja 15:35 28.april 2023.

    Po takem vprašanju in tako dolgem ni čudno da je padel v nezavest.Dementni bi zaspal že pri prvi polovici vprašanja.

  • Kmodri 15:25 28.april 2023.

    Najprej Erdogan, potem Putler! Car blazni je že iskusil plastično razstrelivo! Poskusili so z antentatom! Dobro, da je preživel, da ga prevedejo pred Haag!