Svet
3926 ogledov

Panika v Nemčiji, stanje je resno

Nemčija plin Profimedia
Nemčija bo prešla v drugo fazo izrednega načrta za zagotovitev plinske oskrbe, za kar se je odločila po zadnjih zmanjšanjih dobave iz Rusije.

"Plin je od zdaj v Nemčiji redka dobrina," je danes medijem dejal nemški gospodarski minister Robert Habeck. Nemčija je izredni načrt aktivirala konec marca.

S prehodom v drugo fazo se Nemčija približuje zadnjemu, tretjemu koraku, ki pomeni, da bi vlada posegla na trg. Razdeljevala bi omejene zaloge plina, pri čemer bi energent prioritetno namenjala domovom in bolnišnicam. "Čeprav trenutno še lahko zagotavljamo oskrbo s plinom in imamo plin še v skladiščih, je stanje resno in prišla bo zima," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal minister. Druga faza izrednega načrta po njegovih besedah pomeni znatno poslabšanje na področju oskrbe s plinom, vendar pa naj bi bila Nemčija še vedno obvladovala stanje.

Habeck: Rusija plin uporablja kot povračilni ukrep

Habeck se je obregnil ob prejšnje vlade, ki so po njegovem mnenju krive za nastalo situacijo, saj niso zmanjšale nemške energetske odvisnosti od Rusije. Rusija po njegovih besedah plin uporablja kot orožje proti Nemčiji, in sicer kot povračilni ukrep, ker Zahod v vojni podpira Ukrajino, poročajo tuje tiskovne agencije. Nemčija je tako kot številne države močno odvisna od ruskih energentov, zlasti plina.

Ruski državni energetski velikan Gazprom je pretekli teden znatno zmanjšal dobavo plina v Nemčijo preko plinovoda Severni tok, in sicer za 60 odstotkov. Po navedbah podjetja naj bi sicer do tega prišlo zaradi zapoznelih popravil.

Državljane pozvali k varčevanju 

Habeck se je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP obrnil tudi na gospodinjstva in jih pozval k varčevanju z energijo, saj lahko s tem naredijo veliko razliko. Nemčija je zagnala tudi kampanjo za vzpodbujanje ukrepov za varčevanje s plinom.

Vlada je sicer naročila, da naj se skladišča pred letošnjo zimo v izogib pomanjkanju napolnijo na 90 odstotkov, pri čemer trenutno državna skladišča ne dosegajo niti 60 odstotkov kapacitet.

Največje evropsko gospodarstvo je delež ruskega zemeljskega plina uspelo zmanjšati s 55 odstotkov, kolikor so ga iz Rusije prejemali pred vojno, na 35 odstotkov, ob tem pa išče tudi nove načine dobave.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar @narhist
    @narhist 20:13 27.junij 2022.

    To bi šele bilo smeha, če bi navedli katerega od ukrepov iz kampanje za vzpodbujanje varčevanja.

  • bobubob 14:14 24.junij 2022.

    Več fižola v kulinariko in obvezna vključitev v 'matrični ležalnik' z nastavkom za odjem plina. Energetika rešena. Mimogrede pa še malo cevko v žilo, pa po njej mesečni obrok cepiva za aktualni sev. Seveda proti sevu tipa BEEEE cepiva nikakor ...prikaži večkor ne bo. To 'rdečo tabletko' so skrili že prejšnji 'ta črni', novoobrazni rdeči pa je niti ne bodo iskali. No, morda le zato, da bi jo morebitnemu imetniku zaplenili. To pa je edino, kar znajo. Jemati. Spet bo treba kolesariti....

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 14:58 23.junij 2022.

    brezvezni problemi