Svet
12 ogledov

Papandreu se je umaknil

Karolos Papoulias in Antonis Samaras Reuters
Grki so se dogovorili za koalicijsko vlado, ki pa je ne bo vodil sedanji premier Jorgos Papandreu.

Novega premierja bodo tako izbrali na pogovorih pri predsedniku države Karolosu Papouliasu. Po tem, ko bo novi premier dogovorjen, bo predsednik vse stranke v državi pozval k vstopu v vlado narodne enotnosti.

Vlado, v kateri bi sodelovale vse stranke, je zaradi krize poskušal sestaviti že Jorgos Papandreu, vendar pa so v opoziciji postavili pogoj, da se mora prej posloviti on kot premier.

Ugiba se, da bo novi premier sedanji finančni minister Evangelos Venizelos.

Predčasnih volitev Grki ne podpirajo

Večina Grkov je naklonjenih oblikovanju koalicijske vlade, ki bi se ukvarjala z reševanjem dolžniške krize v državi, pa so pokazale danes objavljene ankete v grških časnikih. Kot možen izhod iz politične krize se poleg oblikovanja prehodne vlade omenjajo predčasne volitve, ki pa uživajo manjšo podporo.
Kot je pokazala raziskava v tedniku Protothema, 52 odstotkov Grkov želi, da državo iz dolžniške krize popelje vlada narodne enotnosti, medtem ko jih je 36 odstotkov naklonjenih predčasnim volitvam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.