Svet
9 ogledov

Papež beatificiral korejske mučenike

Papež Frančišek, obisk Južna Koreja
1/9
EPA
Papež Frančišek je danes v Seulu beatificiral 124 korejskih mučenikov, ki so bili v 18. in 19. stoletju ubiti, ker so se iz konfucionizma spreobrnili v krščansko vero.

Pri maši na prostem pred več sto tisoč verniki je opozoril na vse večji prepad med bogatimi in revnimi v svetu in prve pozval, naj imajo posluh za "jok siromakov", ki jih obkrožajo.

Tudi mučeniki, ki jih je Frančišek danes razglasil za blažene, "bi lahko bili za vzgled nam, ki živimo v družbah, v katerih se ob velikanskem bogastvu tiho povečuje huda revščina in v katerih se jok revežev redko sliši". "Vedeli so za ceno sledenja veri (...) in so bili pripravljeni na velike žrtve," je dejal papež med mašo, ki se jo je na velikem odprtem prizorišču pred vhodom v cesarsko palačo v Seulu udeležilo več sto tisoč ljudi. "Spodbujajo nas, da razmislimo, za kaj bi bili mi pripravljeni umreti," je še dodal papež.

Pri tem je ošvrknil tudi južnokorejsko družbo, ki je zaradi hitrega gospodarskega razvoja ena najbogatejših na svetu. Vendar pa je tudi država, v kateri je neenakost vse večja; skoraj polovica starejših ljudi živi v revščini.

Molil s starši umrlih šolarjev

Med mašo se je spomnil tudi žrtev nesreče trajekta Sewol, v kateri je 13. aprila umrlo več kot 300 ljudi, večinoma šolarjev. Med procesijo se je Frančišek ustavil ob njihovih starših in molil skupaj z njimi.

Spomnil je tudi na razdeljeni Korejski polotok. Čeprav Severna Koreja ni dopustila, da bi njeni državljani lahko prestopili mejo in se srečali s papežem, je Frančišek vse Korejce pozval, naj se imajo za eno družino. Upanje leži v jeziku, ki omogoča, da se stremi k združitvi nekega dne, k združitvi "brez zmagovalcev in poražencev".

Vsako leto jih prestopi 100.000 

Zgodovina krščanstva v Koreji je sicer precej samosvoja in edinstvena, saj ga niso vzpostavili evropski misijonarji. Ustanovili so ga korejski intelektualci, ki so slišali zanj konec 18. stoletja prek literature, ki je v deželo prišla prek Kitajske, in razvili lastno krščansko skupnost.

Katoliška cerkev je v Južni Koreji med najhitreje rastočimi verstvi. V zadnjih 25 letih se je število vernikov praktično podvojilo in po ocenah je katoličanov že 11 odstotkov vseh Južnokorejcev. Vsako leto naj bi v krščansko vero prestopilo kar 100.000 novih vernikov, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.