Svet
23 ogledov

Papež: "Bog ni čarovnik z magično palico"

Razno 01.09.13, papez francis, francisek, foto: epa EPA
Novo presenečenje. Papež Frančišek dejal, da evolucijska teorija in teorija o velikem poku držita.

In povrhu vsega: nista v nasprotju s Cerkvenim naukom o stvarjenju sveta. S tem se je postavil po robu stališčem svojega predhodnika, Benedikta XVI.

Frančišek je v govoru na Papeški akademiji znanosti zatrdil, da sta tako evolucijska teorija kot teorija velikega poka resnični, trdi, da to ni v nasprotju s Cerkveno dogmo, pač pa da je le-ta predpogoj. "Ko beremo o stvarjenju v Genezi, tvegamo, da si Boga zamišljamo kot čarovnika s čarovniško palico, ki lahko naredi vse. Vendar pa to ni resnično. Bog je ustvaril ljudi in jih pustil, da se razvijejo v skladu z notranjimi zakoni, ki jih je dal vsakemu, da bi dosegel uresničitev. Evolucija v naravi ni v nasprotju z naukom o stvarjenju, saj evolucija zahteva stvarjenje bitij, ki se razvijajo," je med drugim dejal.

Katoliška cerkev je dolgo časa zavračala številne znanstvene razlage – tudi to, da se Zemlja vrti okoli Sonca in ne obratno. Razmere so se nekoliko obrnile že pod papežema Pijem XII. In Janezom Pavlom II., ki je bil prepričan, da je evolucijska teorija "več kot le hipoteza". Prejšnji papež Benedikt XVI. pa je bil bolj naklonjen ideji, da drži nauk o tem, da je svet v sedmih dneh ustvaril Bog.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.