Svet
5747 ogledov

Papež bolan: Današnja maša odpadla

papež Frančišek
1/2
V Vatikanu je današnja sveta maša ob svetovnem dnevu miru minila brez papeža Frančiška, saj ima težave z išiasom. Mašo, ki se je je udeležilo okoli 100 vernikov in 25 kardinalov, je vodil državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin. Papež je kasneje ob opoldanski molitvi pozval k miru na svetu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na dopoldanski maši ob svetovnem dnevu miru in prazniku Svete Marije Božje matere je kardinal v pridigi, ki jo je pripravil papež, govoril o treh glagolih, "ki v Božji materi dobijo svojo izpolnitev, to so blagosloviti, roditi in najti", piše spletni portal Vatican News.

"Marija naj nam pomaga, da bomo podarjali svoj čas. Sveta Božja mati, tebi posvečamo novo leto. Ti, ki znaš ohranjati v srcu, poskrbi za nas. Blagoslovi naš čas in nas nauči, da bomo našli čas za Boga in za druge," je še dejal.

Papež že v četrtek zaradi bolečega vnetja ishiadičnega živca ni vodil večernic ob koncu leta, danes pa svete maše ob 54. svetovnem dnevu miru in Marijinem prazniku. Te se je lahko zaradi protikoronskih ukrepov udeležilo zgolj sto vernikov in 25 kardinalov.

Je pa danes vseeno iz knjižnice apostolske palače vodil opoldansko molitev in imel nagovor. "Vsem vam želim veselo in vedro novo leto," je povedal. "Boleči dogodki, ki so lani prizadeli človeštvo, kažejo, kako pomembno je, da se zanimamo drug za drugega," je poudaril po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Papež Frančišek | Avtor: Epa Epa

Pozval je tudi k solidarnosti z ljudmi v Jemnu, ki trpijo zaradi nasilja in vojne. Vse ljudi je pozval h gradnji miru na svetu.

V katoliški cerkvi danes obeležujejo svetovni dan miru, ki letos poteka pod geslom Kultura skrbi kot pot miru. Enako je svojo poslanico, ki jo objavi ob tem dnevu, naslovil papež Frančišek. Med drugim je spomnil na epidemijo in odgovorne pozval, naj sprejmejo ustrezne ukrepe za zagotovitev dostopa do cepiva proti covidu-19.

 
Komentarjev 4
 • Avatar stoychi
  stoychi 09:59 03.januar 2021.

  eni so prepričani, da je papež že v onostranstvu in da je tisto kar se pojavlja samo njegov hologram, V kratkem bo iz vatikana prišlo obvestilo o njegovem odstopu.

 • Franjo Erman 04:55 03.januar 2021.

  Se je na smreki česa nalezu

 • Žurnalček 19:35 02.januar 2021.

  Madona kaj a ne bo maše ? Pa jez sem ćist na tleh zarad tega ! Ma kdo dobrga psihiatra ?