Svet
22 ogledov

Papež brani duhovniški celibat

Papež Benedikt XVI. se je postavil v bran celibatu. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. se je postavil v bran celibatu z besedami, da duhovniki, ki zlorabljajo otroke in posredno mečejo sramoto na Katoliško cerkev, ne morejo diskreditirati svečeniške misije.

Vatikan je objavil pismo poglavarja Rimskokatoliške cerkve, v katerem papež nagovarja bodoče duhovnike po vsem svetu, izrazi globok sram in obžalovanje nad škandali v zvezi s spolno zlorabo otrok v okviru Cerkve, poleg tega pa brani obveznost in zavezanost celibatu.

"Tudi primeri zlorab, ki si zaslužijo največji očitek, ne morejo diskreditirati duhovnikovega poslanstva, ki je še vedno odgovorno in čisto," je v pismu zapisal papež. "Hvala Bogu, da vsi poznamo vzorne duhovnike, ki so se odločili za življenje v celibatu," dodaja.

Številni analitiki in celo duhovniki škandale v Rimskokatoliški cerkvi delno pripisujejo prav celibatu, kar pa Vatikan kategorično zanika. Nedavno sta namreč škofa belgijske Cerkve, katero so spolni škandali pretresli vse do temeljev, odkrito podvomila v obveznost celibata za duhovnike.

Benedikt XVI. se je doslej žrtvam zlorab že večkrat opravičil, z nekaterimi izmed njih se je celo sestal. Vatikan poleg tega zatrjuje, da uvaja strožje postopke za preprečitev tovrstnih zlorab. Govori se o tem, da bodo v primeru nadaljnjih zlorab duhovnike obravnavali kot storilce kaznivih dejanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.