Svet
20 ogledov

Papež: "Cerkev se mora pokoriti"

Papež Benedikt XVI. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Potem ko je kardinal Bertone dejal, da obstaja povezava med homoseksualnostjo in pedofilijo, je Vatikan te navedbe ostro obsodil. Papež: "Cerkev se mora pokoriti za svoje grehe."

Danes je papež Benedikt XVI. prvič v javnosti dejal, da "se mora Cerkev pokoriti" za svoje grehe, s čimer je mislil na vse zlorabe, ki so v zadnjem času prišle v javnost. Dejal je, da so katoliki pod vplivom napada sveta zaradi grehov Cerkve in da bi morali videti potrebo po tem, da "prepoznamo, kaj je narobe v našem življenju".

Sicer pa je za precej razburjenja v ponedeljek poskrbel kardinal Bertoni, ki je zavrnil navedbe številnih, da je za posilstva kriv celibat, a navrgel nekaj drugega: "Številni psihologi in psihiatri so že demonstrirali, da so povezave med celibatom in pedofilijo. Nedavno so mi rekli, da obstaja povezava med homoseksualnostjo in pedofilijo."

Tiskovni predstavnik Vatikana Francesco Lombardi je vztrajal pri tem, da kardinal ne bi smel posploševati, k temu pa je dodal še "svojo" statistiko: "V vseh primerih naj bi pri okoli 10 odstotkih šlo za pedofilijo v strogem smislu, v ostalih primerih pa za efebofilijo (spolno privlačnost med odraslim in adolescentom). V teh primerih je v 60 odstotkih šlo za pripadnike istega spola in v 30 odstotkih za pripadnike nasprotnega spola."

Dodal je še, da je namen izjave pojasnjevanje Bertonovih opazk in ne smejo biti sprejete kot distanciranje Cerkve od problematike.

Že pred tem pa je Francija (kjer je 60 odstotkov prebivalcev katolikov) obsodila kardinala za to "nesprejemljivo povezovanje." Kot je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Bernard Valer, gre za "nesprejemljivo asociacijo, ki jo obsojamo."

Italijanski aktivist za pravice gejev Aurelio Mancuso je dejal, da "skuša Bertone na neroden način pozornost preusmeriti na homoseksualnost in stran od novih zločinov proti otrokom, ki vznikajo dan za dnem". Tudi italijanski mediji so bili precej kritični.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.