Svet
23 ogledov

Papež: Evropski uniji grozi balkanizacija

papež Frančišek EPA
Papež Frančišek opozarja, da bi se po morebitni odcepitvi pokrajin, kot sta Katalonija in Škotska, v Evropski uniji začela "balkanizacija". EU mora razmisliti o novi obliki povezave, meni papež.

Kot je znano, so na Škotskem, po tem, ko so v Veliki Britaniji na referendumu državljani odločili, da ne želijo biti več del EU, napovedali nov referendum na katerem bi glasovali o osamosvojitvi. 

"Evropa mora najti novo moč, ki leži v njenih koreninah, narediti korak h kreativnosti, kar bi pomenilo več neodvisnosti in svobode za dražave članice," pravi papež.  "Obstaja nekaj, kar ni dobro v masivni, veliki povezavi. Vendar moramo paziti, da se ne znebimo tudi tistega, kar je v EU dobro. Potruditi se moramo, da nekatere stvari postavimo na novo."

Cerkev se mora opravičiti kristjanom

Papež Frančiše je na poti iz Armenije v Rim opozoril tudi, da kristjani dolgujejo opravičilo homoseksualcem in vsem drugim, ki jih je Cerkev žalila ali izkoriščala. Pojasnil je, da s Cerkvijo mislil na kristjane, saj je cerkev sveta, vsi ljudje pa smo grešni.

"Cerkev so mora opravičiti ne le homoseksualcem, ampak tudi revnim, izkoriščanim ženskam, otrokom, ki se izkoriščajo za delo in ker je blagoslovila številna orožja," je papež odgovoril na vprašanje, ali bi se morala Cerkev opravičiti homoseksualcem in ali kristjani nosijo del krivde za sovraštvo do homoseksualcev, ki se izraža s pokoli, kot je bil zadnji v ameriškem Orlandu.

"Kdo smo mi, da sodimo?"

papež Frančišek | Avtor: EPA EPA
Papež Frančišek je dejal, da katekizem katoliške cerkve govori proti diskriminaciji in za spoštovanje homoseksualcev. "Oseba, ki je dobre volje in išče boga, ima določeno stanje in kdo smo mi, da sodimo?" je povedal na letalu iz Armenije, kjer je razjezil Turčijo, ko je pokol Armencev med prvo svetovno vojno označil za genocid.

 

 

 

 

 

Komentarjev 2
  • miho 08:07 28.junij 2016.

    EU je že zbalkanizirana. obene kontrole ni na zunanjih mejah tako da lahko begunci pridejo nemoteno v Grčjo in se naselijo v Idomeniju... Kakšen Schengen je to? To ni Schengen, ampak obramba, ki jo je uničil AIDS.

  • sprehajalec 22:20 27.junij 2016.

    Z intenzivnim uvažanjem Balkancev v EU (Državljani Srbije so najštevilčnejši prosilci za Azil v Nemčiji), poleg že zgodovinskega preseljevanja gastarbajterjev v vse kotičke Europe in ob nadpovprečno visoki rodnosti, se je Balkanski gen prenesel v vse pore Europske družbe. Najbolj ...prikaži več pa v nogomet. Balkanizacija je torej logična posledica. Je že prepozno Frančišek.