Svet
16 ogledov

Papež Frančišek za hitrejše dokončne obsodbe duhovnikov

Papež Frančišek EPA
Vatikan naj bi poslej hitreje reševal pritožbe duhovnikov, ki so obsojeni na težka kazniva dejanja, vključujoč pedofilijo. Papež Frančišek je ustanovil posebno komisijo v okviru kongregacije za doktrino vere, ki že sedaj obravnava tovrstne pritožbe.

Povečan obseg dela. Vatikansko sodišče je v zadnjih desetih letih izrekel sodbe 3.420 duhovnikom, ki imajo seveda možnost pritožbe. Večina to možnost izkoristi. Pritožbe bo poslej pomagala reševati komisija, sestavljena iz sedmih kardinalov in škofov, je danes najavil papež Frančišek.

Z delovanjem nove komisije naj bi se pritožbe reševale hitreje; s tem bodo obsojeni duhovniki, ki jim bodo dokazali krivdo, prej dokončno obsojeni, nedolžni pa prej osvobojeni sence dvoma. V kolikšnem številu se zgodi, da komisija za reševanje pritožb obsojenih duhovnikov, ki že deluje v okviru kongregacije za doktrino vere, opere krivdo obsojenega duhovnika – potem, ko se ta na sodbo pritoži – uradni Vatikan ne pojasnjuje.

Tudi brez njihovega uradnega potrdila pa je jasno, da gre pri večini obsojenih duhovnikov za spolne zlorabe zvečine mladoletnih otrok. Papeževa odločitev za okrepljeno komisijo za reševanje pritožb je še en dokaz, da uradni Vatikan nadaljuje z ničelno toleranco do tovrstnih prestopkov, torej da nadaljuje s prakso, ki jo je vepepljal žeFrančiškov predhodnik Benedikt XVI.

Decembra lani je papež Frančišek ustanovil komisijo, ki preiskuje spolne zlorabe, julija pa se je prvič srečal s skupino žrtev pedofilskih duhovnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.