Svet
10 ogledov

Papež ima 20 novih

Papež Frančišek  in kardinali EPA
Papež ob današnji molitvi angelus razkril imena 20 novih kardinalov.

V kardinalski zbor bodo uradno sprejeti 14. in 15. februarja na zborovanju kardinalov v Vatikanu.

Od novih kardinalov jih bo pri morebitnih volitvah novega papeža lahko sodelovalo 15. Med njimi so po trije iz Azije in Latinske Amerike, po dva iz Afrike in Oceanije ter pet Evropejcev. Z njihovim imenovanjem bo število kardinalov, ki lahko sodelujejo na volitvah novega papeža, naraslo na 123. Papeža lahko sicer volijo samo kardinali, ki so mlajši od 80 let.

Nazadnje imenoval februarja lani

"Podpirali me bodo pri mojih apostolskih naporih," je poudaril Frančišek. Na februarskem zborovanju kardinalov se bodo udeleženci sicer ukvarjali med drugim z reformo Rimske kurije.
Papež je imenoval tudi pet kardinalov, ki so starejši od 80 let in tako ne morejo sodelovati na konklavu. Med njimi sta dva Južnoameričana, Afričan, Italijan in Nemec.

Frančišek je nove kardinale nazadnje imenoval februarja lani. Takrat je umestil 19 novih kardinalov, od tega so bili trije starejši od 80 let.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.