Svet
1206 ogledov

Papež in Orban iz oči v oči

Papež Frančišek Profimedia
Papež Frančišek se bo na enodnevnem obisku Madžarske vendarle srečal tudi z voditeljem Viktorjem Orbanom, s katerim imata številna povsem nasprotna stališča.

Papež Frančišek bo danes dopotoval na Madžarsko, kjer se bo udeležil zaključka mednarodnega evharističnega kongresa in maševal na osrednjem trgu v Budimpešti. V okviru kongresa se bo sestal tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in predsednikom Janošem Aderjem. Nato bo odšel na sosednjo Slovaško, kjer bo na obisku do srede.

Udeležba na 52. mednarodnem evharističnem kongresu, ki se je začel minulo nedeljo, bo glavni razlog papeževega predvidoma osemurnega obiska v Budimpešti.

Na tem verskem dogodku so se zbrali številni gosti z vsega sveta. Na njem potekajo verske prireditve, tako maše in molitve kot tudi koncerti in drugi podobni dogodki. Kongres je namenjen poglabljanju razumevanja in pomena evharistije v lokalni in univerzalni Cerkvi. V okviru tega srečanja se bo Frančišek sestal tudi s carigrajskim patriarhom Bartolomejem I., ki velja za duhovnega vodjo pravoslavnih kristjanov.

Papež proti branitelju krščanstva

Na kratko pa se bo Frančišek srečal tudi z madžarskim premierjem Orbanom in predsednikom Aderjem.

Srečanje z Orbanom je kar precej časa viselo v zraku, tudi zato, ker naj bi bil papež po julijski operaciji še preutrujen. Sam je potem zatrdil, da se počuti dobro, komentarjem glede odnosov z Orbanom pa se je izognil.

Znano je, da so papeževa stališča glede migracij in migrantov diametralno nasprotna Orbanovim, pa čeprav slednji zatrjuje, da je njegov boj proti migrantom namenjen "obrambi krščanske civilizacije v Evropi". Frančišek, ki je po rodu Argentinec, je na drugi strani precej bolj naklonjen migrantom, zlasti beguncem, in poziva h krščanski usmiljenosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Stane Adamič 08:51 12.september 2021.

    Zakaj pa vendarle??? Cel mesec MSM nabijate, da se ne bo srečal z Orbanom. LAGALI STE. Srečal se bo kot je bilo načrtovano od začetka.