Svet
7 ogledov

Papež je imel operacijo

papež benedikt Reuters
Papež Benedikt XVI. se bo od vernikov poslovil 27. februarja. Njegov tiskovni predstavnik je potrdil, da je imel pred tremi meseci rutinsko operacijo.

Papež Benedikt XVI. se bo od vernikov poslovil 27. februarja med splošno avdienco na trgu svetega Petra, je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi. Drugih posebnih dogodkov ob odhodu papeža ne načrtujejo, pričakujejo pa da se bo tega dne na trgu svetega Petra zbralo veliko ljudi.

Večjo udeležbo pričakujejo tudi na maši, ki jo bo na pepelnično sredo ob začetku posta še daroval papež. Najprej je bila predvidena v cerkvi na enem od rimskih gričev, a so jo prestavili v baziliko svetega Petra, saj je tam "veliko več prostora".

"Do konca papeževanja Benedikta XVI. bo to tudi njegovo "zadnje veliko maševanje v baziliki ob prisotnosti javnosti in velikega števila kardinalov", je dejal Lombardi.

Zakaj ob 20. uri

Na današnji novinarski konferenci je Lombardi med drugim pojasnil tudi, zakaj se je papež odločil zapustiti položaj prav ob 20. uri. To nima nič opraviti s pravnimi ali drugimi razlogi, gre le za to, da ob tej uri "ponavadi sveti oče zaključi svoj delovni dan".

Lombardi je sicer danes vnovič zatrdil, da papeža k odločitvi o umiku ni spodbudila kakršnakoli bolezen. Je pa pojasnil, da je papež pred tremi meseci prestal rutinsko operacijo, med katero so mu zamenjali baterijo srčnega spodbujevalnika. Tega so mu vstavili že pred desetimi leti.

Konklave, na katerem bodo kardinali izbirali naslednika Benedikta XVI., bo po besedah Lombardija potekal dva do tri tedne po odstopu papeža konec februarja. Kot je spomnil, je po smrti Janeza Pavla II. do konklava preteklo 17 dni.

Ne bo vplival na naslednika

Lombardi je izrazil prepričanje, da papež, ki ga je označil za diskretnega človeka, ne bo "nikakor vplival na izbiro svojega naslednika".

Zaenkrat sicer še ni jasno, kakšen naziv bo po koncu februarja nosil Benedikt XVI., se pa zdi Lombardiju malo verjetno, da ga bodo ponovno imenovali kardinal.

Nejasno je tudi, kaj se bo po odstopu zgodilo z njegovim papeškim prstanom, ga pa bodo po Lombardijevih besedah morda zlomili. Prstan sicer po smrti papeža razbijejo s kladivom. Vsi predmeti, ki so "neposredno povezani s pontifikatom, morajo biti uničeni", je dejal Lombardi.

Komentarjev 1