Svet
17 ogledov

Papež Kubancem vliva pogum

Papež na Kubi Reuters
Papež Benedikt XVI. je med prvim obiskom Kube pozval domačine, naj gradijo bolj odprto družbo in oživijo vero. Danes se bo vnovič srečal s predsednikom Raulom Castrom, ki je včeraj že na letališču izkoristil priložnost za kritiziranje ZDA.

Benedikt XVI. je sinoči daroval mašo na glavnem trgu drugega največjega kubanskega mesta Santiago. Po ocenah se je zbralo med 100 in 200 tisoč ljudi. Med pridigo je kritiziral kapitalizem z besedami, da je svet v globoki duhovni in moralni krizi, ki pušča človeštvo brez vrednot in brez obrambe pred ambicijami in sebičnostjo določenih sil, ki se ne ozirajo na to, kar je dobro za posameznike in družine. Obenem pa je Kubance pozval, naj oboroženi z mirom, odpuščanjem in razumevanjem gradijo prenovljeno in odprto družbo, ki bo bolj vredna človeštva.

Papež bo obisk Kube danes nadaljeval v Havani, kjer se bo vnovič srečal s predsednikom Raulom Castrom.

Predsednik Castro, brat dolgoletnega voditelja Fidela, ki pa naj se s papežem ne bi sestal, je svetega očeta sprejel že na letališču v Santiagu s častno stražo in topovsko salvo. Castro je izkoristil priložnost za kritiziranje kapitalizma in ZDA ter dejal, da Kuba spoštuje popolno versko svobodo vseh ljudi in je odločena vztrajati na svoji poti kljub prizadevanjem najmogočnejše sile, ki jo je svet kdajkoli poznal, da uniči njihov socialistični model.

Papež pa je v uvodni izjavi dejal, da v svojem srcu nosi težnje in legitimne želje vseh Kubancev. "Prihajam kot romar usmiljenja, da potrdim brate in sestre v veri in jih utrdim v upanju, ki ga v naših življenjih rojeva božja ljubezen", s čimer je mislil na "mlade in stare, mladostnike in otroke, bolne in delavce, zapornike in njihove družine ter revne".

Obisk Benedikta XVI. obuja številne primerjave z zgodovinskim prvim papeževim obiskom Kube pred 14 leti, ko se je Janez Pavel II. javno zavzel za izpustitev političnih zapornikov. Benedikt XVI. je svojega predhodnika omenil tudi sam in kasneje med mašo dejal, da je bil obisk Janeza Pavla II. na Kubi kot vdih svežega zraka. Vendar pa se z oporečniki med obiskom Kube, ki bo trajal do srede, ne bo srečal. V Havani je sicer tudi venezuelski predsednik Hugo Chavez, a njegovo srečanje s papežem uradno ni predvideno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.