Svet
11 ogledov

Papež na Hrvaškem

(Foto: Reuters)
1/15
Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je ta konec tedna na Hrvaškem. Osrednja prireditev, na kateri bodo tudi številni slovenski verniki, jutri na zagrebškem hipodromu.

Papež Benedikt XVI. je ob 11. uri pristal na zagrebškem letališču Pleso, kjer sta ga med drugim pričakala tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović in hrvaška premierka Jadranka Kosor.V hrvaškem jeziku se je zahvalil za izrečeno dobrodošlico ter izrazil upanje za mir in napredek dežele.

Nato se je v italijanščini spomnil treh obiskov njegovega predhodnika, papeža Janeza Pavla II. ter se zahvalil za dolgo zgodovinsko zvestobo, ki povezuje sveti sedež s Hrvaško. "Vaš narod pripada Evropi," je dejal. V hrvaškem jeziku se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri organizaciji obiska. Papež naj bi po poročanju hrvaških medijev že med letom iz Rima dejal, da je vstop Hrvaške v EU "logičen, pravičen in potreben". Izpostavil je, da je naloga Hrvaške, da prispeva k evropski raznolikosti, ki je povezana s krščansko tradicijo.

Papež se je kasneje sestal tako z Josipovićem kot Kosorjevo. Slednja je po pogovoru dejala, da je papež navdušen nad zbranimi ljudmi, naravo in lepim vremenom. Njun pogovor naj bi tekel predvsem o položaju, v katerem je država trenutno. Dejala mu je, da Hrvati njegov obisk doživljajo kot "novo upanje in spodbudo".

Nagovor: opozoril na pomen vesti
Pred približno 700 izbranimi predstavniki hrvaške družbe v Zagrebu je poudaril, da je vest temelj svobodne in pravične družbe. "Če se vest v skladu s prevladujočim sodobnim dojemanjem omeji v subjektivni okvir, v katerega se umeščata religija in morala, potem za krizo Zahoda ni zdravila, Evropa pa je obsojena na nazadovanje. Če pa se, nasprotno, vest razkrije kot kraj poslušanja resnice in dobrega, kraj odgovornosti pred Bogom in brati ljudmi, kar je proti vsaki diktaturi, potem obstaja upanje za prihodnost," je opozoril Benedikt.

K sosedom tudi slovenski verniki
Osrednja slovesnost ob papeževem obisku bo v nedeljo ob 10. uri na zagrebškem hipodromu, kjer bo maševal ob hrvaškem dnevu družine. Na prireditvi pričakujejo okoli 300 tisoč vernikov, med njimi tudi iz Slovenije in preostalih sosednjih držav. Prihod je potrdil tudi ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres ter drugi slovenski škofi. Po kosilu z visokimi predstavniki katoliške cerkve na Hrvaškem bo obiskal nadškofijski dvor in nato, po večerni maši v zagrebški katedrali, predvidoma ob 19.45 zapustil Zagreb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.