Svet
26 ogledov

Papež na križevem potu

1/6
Žurnal24 main
V rimskem antičnem Koloseju na veliki petek poteka tradicionalni križev pot, ki ima 14 postaj. Na zadnjih dveh križ tradicionalno nosi papež Benedikt XVI.

Avtor letošnjih spremnih besedil in molitev je italijanski kardinal Camillo Ruini. Benedikt XVI. je pred tem popoldne v vatikanski baziliki sv. Petra obhajal obrede Kristusovega trpljenja.

Apostolski pridigar Raniero Cantalamessa se tudi ob tej priložnosti ni mogel izogniti pedofilskim škandalom, glede katerih je dejal, da so očitki, ki letijo na papeža in celotno Cerkev, podobni kolektivnemu trpljenju, ki so ga bili nekoč deležni Judje.

V Katoliški cerkvi se danes spominjajo tudi pete obletnice smrti prejšnjega papeža Janeza Pavla II.

Italijanski kardinal in papežev vikar za Rim Camillo Ruini pa je dejal, da "Cerkev zaradi tega preživlja trenutke trpljenja". Papež Benedikt XVI. pa se krize, ki je nastala v Cerkvi zaradi razkritja spolnih zlorab, ni dotaknil. Nekatere obtožbe sicer letijo neposredno nanj oziroma na obdobje, ko je deloval kot münchenski nadškof in kasneje kot prefekt kongregacije za doktrino vere. V tem času naj bi vedel za zlorabe, a jih je skušal prikriti.

 

Papežu so v bran stopili številni kardinali. Italijanski kardinal Carlo Maria Martini je Benedikta XVI. označil kot človeka " zavezanega in željnega le tega, da dela dobro ".

Več tisoč ljudi se je na križevem potu v spomin na trpljenje Jezusa Kristusa zbralo tudi v starem delu Jeruzalema . Ta poteka na Vii Dolorosi, ulici, kjer naj bi Kristus pred 2000 leti nosil križ, na katerem je bil kasneje križan.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.