Svet
18 ogledov

Papež na neobičajnem obisku

papež Lampedusa
1/5
EPA
Papež Frančišek je na obisku otoka Lampedusa obsodil brezbrižnost do trpljenja priseljencev.

Papež Frančišek je danes obiskal italijanski otok Lampedusa, kjer se je poklonil spominu na afriške priseljence, ki so v iskanju boljšega življenja umrli med prečkanjem Sredozemskega morja. To je za papeža prvi pastoralni obisk zunaj Rima od njegove izvolitve marca, zato se izbira italijanskega otočka zdi nenavadna. Vendar pa je papež tudi sam potomec priseljencev, ki so se izselili v Argentino, in je že prej izkazoval posebno sočutje do obubožanih nezakonitih priseljencev.

Poklon preminulim priseljencem

Ob prihodu na otok se je papež spominu na preminule priseljence najprej poklonil s cvetnim vencem, ki ga je s patruljnega čolna obalne straže vrgel v morje. Na krovu je bilo z njim le nekaj njegovih najožjih sodelavcev in osebnih stražarjev, na vožnji pa ga je spremljalo okoli 150 ribiških čolnov. Zatem se je odpravil na nabrežje, kamor po potovanju čez Sredozemsko morje prispejo nezakoniti priseljenci, ki se na pot odpravijo z območja med Libijo in Tunizijo. "Molimo za tiste, ki jih danes ni tu," je papež spregovoril skupini kakih 50 priseljencev različnih veroizpovedi, ki so na otok prispeli nedavno.

"Izgubili smo občutek za bratsko odgovornost"

Sveti oče je nato na lokalnem stadionu daroval mašo, ki se je je udeležilo okoli 15 tisoč ljudi. V prvih vrstah so sedeli številni priseljenci. Obsodil je brezbrižnost sveta do trpljenja priseljencev in pozval k "vnovični prebuditvi vesti". "Izgubili smo občutek za bratsko odgovornost," je opozoril.

Papež je na Lampedusi danes pristal le malo za tem, ko je na otok prispel čoln s 166 novimi priseljenci. Tja se sicer vsako leto pred revščino in nesoglasji zateče več tisoč Afričanov. Na potovanje se odpravijo v prenatrpanih čolnih, številni pa pri tem izgubijo življenje.

Komentarjev 1
  • franke 14:51 08.julij 2013.

    TAKO JE BANDA FINANČNA . VSI KRADETE MALE LJUDI . KAM NAS TO PELJE. KDAJ SE BOMO DVIGNILI.