Svet
10 ogledov

Papež nacizem izenačil z ateizmom

Papež ob današnjem prihodu na Otok. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je med govorom v Veliki Britaniji primerjal nacizem in ateizem. Britansko humanistično društvo pravi, da je takšna izjava surrealistična.

"Spomnimo se, kako so se Britanci uprli nacizmu, ki je želel izničiti boga. Spomnimo se tudi duhovnikov, ki so govorili resnico, se zoperstavili nacizmu in to plačali z življenjem. In vse to moramo upoštevati danes, ob pojavu ateističnega ekstremizma. Ne pozabimo, kaj so storili režimi, ki so želeli izničiti boga," je v govoru v Edinburgu po poročanju BBC dejal papež Benedikt XVI.

Britansko humanistično društvo je govor ocenilo kot klevetanje nevernikov. "Pojmovanje, da je ateizem nacistov vplival na njihovo ekstremistično vedenje, vnaša nestrpnost v sodobno Britanijo. Zanimivo je, da nekdo, ki pripada organizaciji, ki povsod po svetu vsiljuje svoje verovanje in moralo ter diskriminira ženske, otroke, homoseksualce in mnoge druge, trdi, da neverniki vsiljujejo svoje mnenje drugim," je društvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Obisk papeža je sicer, še preden je ta danes sploh prišel v Veliko Britanijo, dvignil veliko prahu tako zaradi spolnih škandalov kot zaradi stroškov njegovega obiska. V Vatikan se bo vrnil v soboto, do takrat pa so napovedani številni protesti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.