Svet
8 ogledov

Papež: Nisem marksist, a nisem užaljen

Papež Frančišek EPA
Na obtožbe nekaterih ameriških konservativcev, ki so papeža Frančiška kritizirali zaradi njegove nenaklonjenosti liberalnemu kapitalizmu, je Argentinec odgovoril z izjavo, v kateri je dejal, da pozna dobre marksiste, a da sam ne spada mednje.

"Marksistična ideologija je napačna. Toda v življenju sem spoznal številne marksiste, ki so dobri ljudje, zato se ne počutim užaljenega," je papež Frančišek dejal za italijanski dnevnik Stampa.
Pojasnil je, da njegova obsodba neenakosti, ki jo povzroča aktualni globalni ekonomski sistem, ni bila strokovna analiza, temveč zgolj ponavljanje socialne doktrine Katoliške cerkve. "To še ne pomeni, da sem marksist," je dodal papež.

Vplivni ameriški radijski voditelj Rush Limbaugh je pred dnevi namreč ostro obsodil papeževo izjavo. Argentinec je dejal, da nepravičen ekonomski sistem "ubija", in opozoril, da neregulirani kapitalizem predstavlja "novo obliko tiranije", Limbaugh pa je to navedbo označil za "čisti marksizem".

Išče spravo z nekdanjimi nasprotniki

Kritike na račun papeža Frančiška so prišle tudi s strani Gibanja čajanke, ostro so izjavo obsodili tudi politični komentatorji mreže Fox News, ki pretežno nagovarja konservativni del ameriške družbe, med katerim ima tudi največji del svojih gledalcev.

Papež je v rodni Argentini od blizu videl posledice gospodarskega zloma države. Ima se za zmernega konservativca. Tudi sam je bil v preteklosti kritičen do "levo" usmerjenega verskega gibanja Teologija osvoboditve, ki je bila pred časom zelo priljubljena v Srednji in Južni Ameriki. Pred kratkim naj bi z voditelji te gibanja že poskušal zgladiti odnose, navaja AFP.

Komentarjev 14
  • Žurnalček 09:38 17.december 2013.

    Vidim , da tu sploh ne poznate razlike med dvemi sistemi. V kapitalizmu gre dobiček kapitalistu za njegove jahte in avione medtem , ko gre v soc. nazaj narodu za zastonj šole, bolnice , letovanja in POLNO ZAPOSLENOST , samo ...prikaži več samo vi tega ne poznate.

  • Žurnalček 09:31 17.december 2013.

    Tolk si se raspisal o zahodnem kapitalizmu , ki je kot sistem vseh vrednosti propadel že drugič, pa so ga z hiperprodukcijo in posledično vojno rešili iz pepela. Drugič je pa riknu pred kratkim in razpravljati o kapitalizmu o katerem ...prikaži več ti govoriš nima več nobenega smisla in škoda časa zato. Nastopa nov model družbeno ekonomskih odnosov , ki ga pa pazi heca , vodijo komunisti in to tisti precej zadrti. O njihovem sistemu pa ima smisla govoriti in tratiti čas . Tam zezneš stvar in ne dobiš Golega otoka ampak direkt šus v glavo , kar je najboljši smerokaz vsem , da se držijo desetih zapovedi .

  • Žurnalček 09:23 17.december 2013.

    Jaz in tale papež sva na obratni stični točki, skoraj istega mišljenja !