Svet
17 ogledov

Papež o premikanju smrtnosti

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je vodil velikonočne vigilije v vatikanski cerkvi svetega Petra. Spraševal se je, kaj bi se zgodilo, če bi medicina premikala meje smrtnosti. O pedofilskih škandalih ni govoril.

V mračno cerkev je papež Benedikt XVI. vstopil s prižgano svečo, ki simbolično pomeni, da je Jezus s svojim vstajenjem prinesel svetlobo na svet. Za papežem je svoje sveče prižgalo na tisoče vernikov. Na Trgu svetega Petra je še nekaj deset tisoč ljudi spremljalo obred, ki so ga prenašali na štirih velikih zaslonih.

"Nesmrtnost je v veri"
Papež se je med pridigo dotaknil življenja, smrti in nesmrtnosti, pri tem pa postavil vprašanje, kaj bi se zgodilo, če sodobna medicina s svojim napredkom premaga smrt. "Kaj bi se res zgodilo, če pri tem uspemo? Morda ne povsem, vendar da postopno premikamo meje, vse dokler ljudje ne bi živeli nekaj sto let. Bi bilo to dobro?" se je med pridigo vprašal papež.

"Človeštvo bi postalo staro, prostora za mlade ne bi bilo, neskončno življenje pa ne bi več predstavljalo raja, pač pa kazen," je rekel papež Benedikt XVI. Namesto tega Bog človeštvu nudi novo, drugačno življenje skozi "resnično zdravilo za nesmrtnost – krst". Vernike je papež pozval, naj nesmrtnost iščejo v veri in naj ne upajo, da bosta takšno čudežno zdravilo našli znanost in medicina.

 

V skladu s tradicijo je nato papež krstil pet odraslih ljudi, ki so prestopili v krščanstvo, in sicer iz Somalije, Rusije, Albanije, Japonske in Sudana.

Papež na vigilijah ni omenil pedofilskih škandalov, ki v zadnjih mesecih pretresajo njegovo cerkev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.