Svet
18 ogledov

Papež o sodobnem suženjstvu

Papež Frančišek EPA
Papež Frančišek v tokratni poslanici ob svetovnem dnevu miru, ki ga v Katoliški cerkvi obeležujejo 1. januarja, opozarja na sodobne oblike suženjstva in poziva k bratstvu.

Kot poudarja, je vsak človek vreden spoštovanja. Ljubljanski nadškof Stane Zore ob tem poziva k premisleku, kakšno je stanje spoštovanja človekovega dostojanstva pri nas.


Papeževo poslanico z naslovom Ne več sužnji, ampak bratje sta danes v Ljubljani predstavila nadškof Zore in urednik zbirke Cerkveni dokumenti Rafko Valenčič. Po Valenčičevih besedah poslanica zajema zelo aktualno vprašanje, saj v Evropo skoraj vsak dan prihajajo ljudje z različnih delov sveta in tu poleg dela iščejo tudi zatočišče.

Poslanica obravnava tudi nove oblike suženjstva, ki ga papež imenuje suženjstvo odnosov. "Ni je dežele, tudi najbolj razvite, v kateri ne bi bilo celo veliko več oblik suženjstva, tistega v družini, v odnosih, v tem, da človek izrablja sočloveka v svoje namene," papeževo poslanico povzema Valenčič. Po njegovih besedah papež izhaja iz tega, da je vsak človek vreden spoštovanja in ima dostojanstvo človeka, ker je ustvarjen kot razumno in svobodno bitje. "Če ga mi ne spoštujemo, dejansko ne spoštujemo niti sebe, ker ne odkrivamo tega dostojanstva v sebi," je pojasnil.

Sence suženjstva v našem okolju

Nadškof Zore ob tem poziva, da papeževe besede beremo v svojem prostoru in ne kot presojanje širokega sveta. Tako naj po njegovih besedah ob papeževih nagovorih preverjamo razmere, kakršne so pri nas: "Kakšno je stanje spoštovanja človekovega dostojanstva v našem političnem, gospodarskem, kulturnem prostoru? Kakšno je spoštovanje človekovih pravic v tem našem času, koliko je morda oblik ali pa senc suženjstva v našem okolju?"

Ob tem je Zore omenil ljudi, ki po Ljubljani beračijo. "Kolikokrat gremo mimo teh ljudi, ne da bi nam prišlo na misel, da tam na tleh sedi sodobni suženj, ki ga je neki gospodar prisil v beračenje in ki mu pobere ves zaslužek," se je vprašal nadškof.

Po njegovih besedah moramo biti na človekovo dostojanstvo prav tako pozorni pri nakupovanju. "Vsi smo v skušnjavi, da dobimo čim več za čim manj denarja ne glede na to, ali so to delali otroci, mladoletni, odrasli delavci - eni in drugi izkoriščani. Takrat, ko kupujemo na takšen način, postanemo člen v verigi izkoriščanja. Papež pravi, da nakup ni nikoli samo ekonomsko dejanje, ampak vedno tudi etično dejanje," opozarja Zore. Če kupujemo s premislekom, ali je tisti, ki je izdelek naredil, dobil svoje človeka vredno plačilo, po Zoretovih besedah postanemo občutljivi tudi na oblike izkoriščanja in zasužnjevanja v našem prostoru.

Dolžnost govoriti o pravičnosti

Prvi dan prihodnjega leta bodo sicer v Katoliški cerkvi obeležili 48. svetovni dan miru. S poslanicami ob svetovnem dnevu miru je po Valenčičevih besedah začel papež Pavel VI., ki je želel mir v svetu, in sicer v ljudeh, v državah in med državami. Poslanice spadajo v katoliški družbeni nauk. Cerkvi sicer zaradi tega očitajo vtikanje v politiko in družbeno življenje, toda Cerkev ima vso dolžnost govoriti o pravičnosti kot temeljni kreposti posameznika ter zlasti meddržavnih in medčloveških odnosov, je še pojasnil Valenčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.