Svet
6245 ogledov

Papež odkrito o odstopu s položaja

Papež Frančišek Profimedia
Preveč intenzivno je, ugotavlja.

Papež Frančišek ne izključuje možnosti odstopa s papeškega položaja, je povedal novinarjem na krovu letala ob povratku iz Kanade.

Po šestdnevnem obisku države na drugi strani Atlantika je 85-letni papež dejal, da s potovanji ne more nadaljevati v obsegu kot doslej. Frančišek ima zadnje mesece težave s kolenom in se je tudi v Kanadi v veliki meri zanašal na pomoč vozička.

Po poročanju britanskega BBC je sicer poudaril, da namerava trenutno nadaljevati s svojim papeškim delom, glede morebitnega odstopa pa bo poslušal Božji glas.

"Menjava papeža ni katastrofa, ni tabu," je dejal novinarjem. "Pot je odprta - gre za normalno možnost. A do danes nisem potrkal na ta vrata. Nisem čutil potrebe, da bi razmišljal o tej možnosti - s tem pa ne želim reči, da ne bom morda začel razmišljati o njej čez dva dneva," njegove besede povzema BBC.

Papež je priznal, da je bil obisk v Kanadi zelo intenziven. "Mislim, da ne morem še naprej potovati z enakim ritmom kot doslej, ob upoštevanju mojih let in omejitev s kolenom," je dejal. "Moram se bodisi malo zadrževati, da lahko še naprej služim Cerkvi, ali razmisliti o možnosti umika."

Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. je leta 2013 že odstopil zaradi slabega zdravja.

Papež Frančišek | Avtor: Profimedia Profimedia

Na dolgo pot po odpuščanje

Papež Frančišek je svoj prvi obisk Kanade, ki ga je začel v ponedeljek, v petek sklenil pri domorodnih Inuitih v prestolnici pokrajine Nunavut Iqaliut na severovzhodu Kanade. Tam se je ponovno opravičil za vse, kar so domorodni otroci Kanade pretrpeli v nekdanjih internatih v upravljanju katoliške cerkve in prosil za odpuščanje.

Frančišek je med drugim v zadnjih dneh izrazil željo po obisku Ukrajine, a se želi najprej posvetovati z zdravniki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Pišmevuh 15:07 30.julij 2022.

    Cerkev se je izpela. Ostaja jim samo še opravičevanje za pokole, kraje in ustrahovanje. Razdelit vatikansko naropano premoženje, pedofile pa v kamnolom, da se pokesajo.

  • Ender3 14:33 30.julij 2022.

    Starost je, j**a lahko jo je dočakat težko pa , potem prenašat. Frančišek je, dobra faca !

  • molka 13:40 30.julij 2022.

    lopovi lenuhi laznivci