Svet
6 ogledov

Papež odstopa ne izključuje

"Če ne bom več telesno, duševno in duhovno sposoben opravljati zaupanih nalog, n Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je zatrdil, da bo v primeru slabega duševnega ali telesnega zdravja prvi papež po 700 letih, ki bo prostovoljno odstopil.

83-letni Benedikt XVI. v knjigi pogovorov, ki jih je z njim opravil nemški novinar Peter Seewald in ki bo izšla v torek, trdi, da bo izpodbijal večstoletno tradicijo Katoliške cerkve. "Če ne bom več telesno, duševno in duhovno sposoben opravljati zaupanih nalog, ne bom okleval in bom svoje delovno mesto odstopil nekomu drugemu," je zatrdil. "To je moja pravica in v nekaterih primerih tudi dolžnost," dodaja.

Poudarimo, da je papeštvo tradicionalno obravnavano kot služba za vse  življenje, zato se od vodje Katoliške cerkve pričakuje, da bo vladal do smrti. Kot zadnji papež je leta 1294 prostovoljno odstopil Celestine V.

Najprej kondomi, zdaj odstop
Potem ko so temelje Katoliške cerkve v zadnjem letu zrahljali številni pedofilski škandali duhovnikov in škofov, je ta konec tedna papež svetovni katoliški javnosti vrgel pravo bombo.

Benedikt XVI. v omenjeni knjigi namreč pravi, da je uporaba kondomov "v določenih primerih" sprejemljiva, predvsem pri "zmanjšanju tveganja okužbe z virusom hiv". Iz Vatikana so takoj sporočili, da v papeževi izjavi ni ničesar "revolucionarnega" in da uporaba kondomov ne predstavlja rešitve problema širjenja aidsa. Kot je povedal tiskovni predstavnik Vatikana Federiko Lombardi, papež nima namena "reformirati ali spremeniti" nauka Cerkve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.