Svet
6 ogledov

Papež osupel nad zlorabami otrok

Papeža sta obiskala irski kardinal Sean Brady in predsednik irske škofovske konf Žurnal24 main
Benedikt XVI. je po srečanju s predstavniki katoliške cerkve na Irskem izrazil osuplost zaradi zlorab otrok v katoliški cerkvi na Irskem. V 30 letih je bilo zlorabljenih več kot 300 otrok.

Zaskrbljeni papež je tudi sporočil, da bo katoliški cerkvi in vernikom na Irskem v kratkem poslal pismo, v katerem bo predstavil ukrepe, ki jih bo sprejel v zvezi z zlorabami. Obljubil je tudi, da bo Cerkev primer spremljala še naprej, da bi lahko bolje razumela zlorabe in pripravila strategije, s katerimi bi preprečila, da bi se podobni dogodki ponovili.

Zaradi poročila pevka Sinead O'Connor zahteva celo odstop papeža. 

Poročilo o zlorabah
Tema današnjega pogovora je bilo nedavno predstavljeno poročilo o zlorabah v dublinski nadškofiji in namernem prikrivanju dogodkov. Več kot 700 strani dolgo poročilo, ki ga je pripravila ekipa pod vodstvom sodnice Yvonne Murphy, razkriva, da je bilo med letoma 1975 in 2004 v dublinski nadškofiji zlorabljenih več kot 300 otrok.

V poročilu so tudi zapisali, da ni nobenega dvoma, da so dublinska nadškofija in drugi odgovorni dogodke prikrili. Ob tem še posebej kritizira vlogo škofa Limericka Donala Murrayja, ki je doslej zavračal vse pozive k odstopu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.