Svet
26 ogledov

Papež poenostavil razveljavitev katoliškega zakona

Papež na Filipinih EPA
Papež Frančišek je bistveno poenostavil razveljavitev zakonske zveze, gre za najbolj bistvene spremembe v več stoletjih.

Trditev "Kar je Bog združil, tega naj človek ne loči", sicer ostaja, saj katoliški zakon ostaja nerazvezljiv, olajšali pa bodo postopek ugotavljanja ničnosti, torej dokazovanja, da sploh nikoli ni bil veljavno sklenjen. Zdaj so ti postopki izjemno dolgi, dragi in zapleteni. 

V dokumentu Motu Proprio, kar pomeni na lastno pobudo, je papež ukinil prej obvezno revizijo odločitve o ničnosti, ki jo je moralo izvesti drugo škofijsko sodišče, škofje pa bodo lahko sami odločali o najbolj enostavnih in očitnih primerih, poroča Reuters.

Pogojev za veljavno sklenitev je kar precej

Cerkvena poroka na primer ni veljavno sklenjena, če je sklenjena pod prisilo, če eden od partnerjev ni psihološko zrel, če partnerja nista odprta za otroke, če je eden od partnerjev nezmožen imeti spolne odnose ali če sta že cerkveno poročena ali v ožjem sorodstvu. 

Papež Frančišek je že pred letom oblikoval komisijo strokovnjakov, ki so mu svetovali o vprašanju ugotavljanja ničnosti zakona. Zdaj se je odločil, da je treba postopke pospešiti, saj tisti, ki poskušajo razveljaviti zakon, ne smejo predolgo živeti v senci dvoma. 

Večino razveljavitev odobrijo v lokalne cerkve, le najbolj zapleteni primeru pridejo na posebno sodišče v Vatikan, znano kot Rota. Papež je poudaril, da morajo biti ti postopki, ki lahko stanejo več tisoč evrov, brezplačni. Monsignor Pio Vito Pinto, dekan tega sodišča, je dejal, da so to najbolj bistvene spremembe na tem področju od papeža Benedikta XIV., ki je papeževal od leta 1740 do 1758.

Kdor se loči in spet poroči, živi v grehu

Ločitve katoliška cerkev ne priznava, kdor se loči in civilno poroči, živi v grehu in zaradi tega ne sme prejemati obhajila, kar se cerkve tiče pa je še vedno veljavno poročen s prvim partnerjem. Ta mesec gre papež v ZDA, kjer so sprožili že 23 tisoč postopkov za ugotovitev ničnosti zakona, to je skoraj pol vseh. Papež je povedal še, da je papež škofom naročil, da ločenim in ponovno poročenim katolikom namenijo posebno pastoralno skrb in jim pomahajo pri ugotavljanju ničnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.