Svet
5 ogledov

Papež pomagal žrtvam poplav

Poplave v Argentini Reuters
Papež Frančišek je za prizadetim v poplavah v Argentini daroval 50 tisoč dolarjev (več kot 38 tisoč evrov).

Papež je denar nakazal nadškofiji v La Plati, ki ga bo porabila v dobrodelne namene. Kot je povedal predstavnik Vatikana, je papež z donacijo želel „na konkreten način“ pokazati „svojo povezanost z žrtvami poplav“.

V poplavah, ki so Argentino, od koder prihaja papež, prizadele pretekli teden je umrlo več kot 50 ljudi, več deset tisoč Argentincev pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Frančišek pa ni edini papež, ki je z donacijami pomagal ljudem v stiski. Tudi papež Janez Pavel II. je več milijonov daroval v dobrodelne namene. Benedikt XVI. je na primer leta 2010 Haitiju, ki ga je opustošil potres, nakazal več tisoč evrov.

Prvo imenovanje v rimski kuriji

Papež Frančišek je dobre tri tedne po izvolitvi izvedel prvo imenovanje v rimski kuriji. Španskega frančiškana Joseja Rodrigueza Carballa je danes imenoval za sekretarja kongregacije za ustanove posvečenega življenja, so sporočili iz Vatikana.

Carballo je tako postal drugi človek kongregacije, ki jo sicer vodi brazilski kardinal Joao Braz de Aviz. Položaj je bil izpraznjen od oktobra lani, ko je bil tedanji sekretar Joseph William Tobin imenovan za nadškofa Indianapolisa.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, številni nestrpno pričakujejo nova imenovanja na ključne položaje v kuriji, ki naj bi se zgodila v prihodnjih dneh. Med najbolj zahtevnimi nalogami novega papeža se je ob njegovi izvolitvi namreč omenjala prav ureditev razmer v kuriji, ki jo je pretreslo več škandalov.

Z odstopom papeža Benedikta XVI. so vsi vodilni v rimski kuriji izgubili svoja delovna mesta. Papež Frančišek pa jim je ob začetku pontifikata službe vsaj začasno podaljšal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.