Svet
15 ogledov

Papež ponudil odgovore

V odgovorih na vprašanja o konfliktih v Afriki in na Bližnjem vzhodu je papež še
1/17
Žurnal24 main
Tradicionalni križev pot v rimskem Koloseju. Papež Benedikt XVI. je na veliki petek tudi prvič na televiziji odgovarjal na vprašanja javnosti. Dotaknil se je tudi uničujočega potresa in cunamija na Japonskem.
Prvič izbral žensko
Benedikt XVI. je prvič od začetka svojega pontifikata pripravo meditacij ob križevem potu zaupal ženski. Za to nalogo je izbral sestro avguštinko Mario Rito Piccione, ki je predsednica Zveze avguštink - puščavnic.

Križev pot, ki ponazarja zadnjo pot in trpljenje Jezusa pred smrtjo na križu, je vodil papež Benedikt XVI., ki je na zadnjih dveh od skupno 14 postaj tudi sam nosil križ, v Rimu pa je sicer po pričakovanjih bilo več 10 tisoč ljudi.

Prvič odgovarjal javnosti
Papež je na veliki petek v posebnem televizijskem nastopu tudi prvič odgovarjal na vprašanja javnosti. Posebno pozornost je posvetil trpljenju, dotaknil pa se je tudi nekaterih aktualnih političnih vprašanj.

Od najave oddaje pred mesecem dni so ustvarjalci prejeli več kot tri tisoč vprašanj. Po poročanju tujih agencij naj bi papež Benedikt XVI. med njimi sam izbral sedem vprašanj, na katera je nato odgovoril. 

V GALERIJI si lahko ogledate fotografije s križevega pota. Krščanski romarji pa so preplavili ulice starega Jeruzalema, da bi obeležili veliki petek, ki simbolizira križanje Jezusa Kristusa pred 2000 leti.

V pogovorno zasnovani oddaji, kjer so poleg moderatorja in občinstva v studiu sodelovali tudi strokovnjaki z obravnavanega področja, so bili vključeni vnaprej posneti odgovori papeža.

"Kot kitara, ki ne more igrati"
Na vprašanje staršev 40-letnika, ki od leta 1993 trpi za multiplo sklerozo in je zadnji dve leti v komi, je papež odgovoril s primerjavo. Starša se namreč sprašujeta, ali je sinova duša še vedno prisotna v njegovem telesu. "Situacija je podobna tisti s kitaro, ki ima pretrgane strune in ne more več igrati. Duše ne morem več slišati, a ostaja znotraj nje," je dejal papež, ki je prepričan, da sin čuti ljubezen, ki mu jo namenjata. 

Skupina mladih "preganjanih kristjanov" iz Iraka ga je prosila za nasvet, kako prepričati svoje brate in sestre, da ne glede na nevarne muslimanske ekstremiste ostanejo v državi. Papež je poudaril, da bo Vatikan nadaljeval z lobiranjem za versko strpnost pri iraških oblasteh. Iraško krščansko mladino je obenem pozval, naj ostane v državi in se z vsemi sredstvi bori za mir.

Ob tem je še enkrat poudaril, da evtanazije ne podpira. Dejal je, da materino bdenje ob sinovi bolniški postelji priča o njeni globoki veri v Boga in "spoštovanju človeškega življenja tudi v najtežjih trenutkih".

"Celovitega odgovora na trpljenje ni"
Sedemletna japonska deklica, ki je preživela cunami, se sprašuje, zakaj mora toliko otrok trpeti v naravnih katastrofah. "Odgovora nimamo, a vemo, da je Jezus trpel prav tako kot nedolžni otroci," ji je odvrnil Benedikt.

Ljudje bi se morali k Jezusu obračati kot vzoru miru, pa je odgovoril muslimanki iz Slonokoščene obale, države, kjer so priča političnemu in etničnemu nasilju. "Nasilje nikoli ne prihaja od Boga, nikoli ne prinaša nič dobrega, ampak je uničujoče sredstvo in ne pot za beg pred težavami," je pojasnil. Papež je še dejal, da sam ne more storiti veliko, vse vpletene strani pa je pozval k zaustavitvi nasilja.

Čeprav se na strani nekdanjega predsednika Laurenta Gbagboja borijo pretežno katoličani, novoizvoljenega Alassana Ouattaraja pa podpirajo predvsem muslimani, je papež poudaril, da ne gre za versko nasilje. Ganskega kardinala Petra Kodwa Turksona je že zadolžil za obisk države in poskus mediacije med sprtima stranema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.