Svet
12 ogledov

Papež poudaril pomen družine

1/7
Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je z nepredvidenim ogledom starokrščanskega mozaika v oglejski baziliki in nagovorom sklenil pastoralni obisk v Ogleju in odletel v Benetke.

Papež Benedikt XVI. se je v Ogleju srečal s predstavniki škofij, ki se pripravljajo na drugi cerkveni zbor, Aquileia 2, ki bo aprila prihodnje leto, dogodka pa se je udeležilo več kot 5000 vernikov, tudi slovenskih.

Srečanje je potekalo v oglejski baziliki, kjer je svetega očeta v slovenskem jeziku pozdravil tudi goriški nadškof Dino De Antoni.

Dobri do vseh, ki potrebujejo pomoč

Povabil je vse ljudi, naj bodo pozorni in dobri do ljudi, ki potrebujejo pomoč - karitativna dejavnost je posebej v času gospodarske krize zelo pomembna. Nagovoril je družine, poroča STA, ki so pravzor človeške družbe in za Cerkev osnovna celica družbe.

Papež je v nagovoru zbranim v baziliki večkrat omenil Slovenijo, posebej pa se je osredotočil na vlogo kristjana danes.

Obiska v Ogleju so se udeležili tudi slovenski škofje, uradno vabilo na srečanje pa je dobil tudi piranski župan Peter Bossman.

"Bodite pozorni na mlade, imajo veliko sposobnosti in treba jih je opogumiti ter spremljati, da bodo srž dobrote, ki jo imajo v sebi, znali razviti," je dejal.

Opomnil je, da si preveč prizadevamo za zemeljske dobrine, materializem in individualizem pa predstavljata veliko rano sodobnega življenja. Prosil je, naj si krščanski laiki prizadevajo, da bodo dali tudi političnemu življenju krščanski pečat.

Družina je najpomembnejša
"V središče moramo spet postaviti družino," je še dejal v oglejski baziliki in dodal, naj družina temelji na zvestobi in naj bo odprta do življenja. S tem je opozoril na velik problem natalitete v Evropi in še posebej na severovzhodu Italije.

Zbrane vernike je tudi pozval, naj si prizadevajo za družbo, ki bo pravična in humana.

Oglejte si tudi fotografije s pastoralnega obiska.

"Pričajte o Božji ljubezni in ne bojte se naporov, vaše cerkvene skupnosti naj pričajo o Kristusu, živite iz Božje besede in ne zanikajte ničesar iz evangelija!" je vzkliknil sveti oče. "Kristjani poznamo razlog našega upanja in zato lahko pokažemo svetu pot, resnico in življenje!" je bil jasen papež Benedikt XVI.

Papeža je v Ogleju pričakalo več tisoč vernikov, ob cesti iz Ronk, kjer je pristal z letalom, pa do Ogleja, pa ga je po podatkih policije pozdravilo prek 40.000 ljudi. Med verniki  v Ogleju so bili tudi verniki iz Slovenije in zamejstva, vihralo je tudi veliko slovenskih zastav.

V nedeljo bo papež v Benetkah v parku San Giuliano daroval sveto mašo, že nocoj pa bo nagovoril vernike in turiste na Trgu svetega Marka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.