Svet
8 ogledov

Papež poziva k mirni rešitvi

Papež je reševanje mejnega vprašanja podprl tudi med srečanjem z nekdanjim hrvaš Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. upa, da bosta Slovenija in Hrvaška našli mirno rešitev obmejnega spora.

To je poglavar Katoliške cerkve po besedah hrvaškega predsednika Stipeta Mesića dejal med njegovo današnjo zasebno avdienco v Vatikanu. Mesić je papežu predstavil hrvaški pogled na iskanje rešitve glede meje. Kot je povedal hrvaški predsednik, se Benedikt o lastnem pogledu ni posebej izrekal, izrazil je le željo po miroljubni rešitvi spora med sosednjima državama, v katerega sta se pred dnevi zapletli tudi obe škofovski konferenci.

"Dejal sem, da se politični eliti pogajata, ne bi pa bilo dobro, da se to prenaša globlje med ljudi, v družbo. Gre za sosednji in prijateljski državi in ne bi bilo dobro, da se ta spor poglablja, posebej zdaj, ko je podpisan sporazum, ki bo privedel do rešitve, ki bo zadovoljila tako eno kot drugo stran," je povedal Mesić.

Ko gre za vprašanje odnosov med Cerkvijo in politiko, je nadaljeval hrvaški predsednik, pa sta se s papežem pogovarjala o tem, da je treba "stvari sprostiti, sesti za mizo in se pogovarjati", poroča Hina.

Vatikan ga bolj razume kot domača Cerkev
V medijih so se pojavljala tudi ugibanja, da bo Mesić med obiskom v Vatikanu načel tudi vprašanje izobešanja verskih simbolov na javnih krajih. "Omenil sem mu, da sem bil izvoljen za predsednika republike in da sem dolžan varovati ustavo," je povedal Mesić in dodal, da se s Cerkvijo na Hrvaškem ni vedno razumel, vendar pa "v Vatikanu ni težav".

Uradni Vatikan je sicer izrazil polno podporo hrvaškemu vstopanju v Evropsko unijo. Mesić je papeža tudi znova povabil na obisk Hrvaške. Benedikt XVI. mu je dejal, da bo, brž ko bodo možnosti za to, ta obisk uresničil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.