Svet
9 ogledov

Papež pozval k širjenju nove evangelizacije

Papež Benedikt XVI Reuters
Papež Benedikt XVI. je danes ob zaključku sinode 262 škofov pozval k širjenju nove evangelizacije in "razpihovanju plamena evangelija med tistimi, ki so izgubili vero". Papež je z ostalimi škofi sinodo, ki je trajala tri tedne, zaključil v vatikanski baziliki svetega Petra.

"Pravi protagonisti nove evangelizacije so svetniki - s svojim življenjem in s svojimi dejanji usmiljenja nam govorijo v jeziku, ki ga vsi razumejo," je dejal papež in pozval, da je potrebno evangelij živeti verodostojno. To naj bi pomenilo, da se morajo tudi škofje poglobiti sami vase.

Škofovska sinoda o novi evangelizaciji se je začela 7. oktobra. Papež Benedikt XVI. jo je sklical ob 50. obletnici drugega vatikanskega koncila (1962-65), namenjena pa je bila iskanju načina za "novo evangelizacijo" v času, ko kristjani izgubljajo vpliv v Evropi, v nekaterih delih sveta pa so žrtve diskriminacije. To je bila prva sinoda po letu 1974.

"Zavrnite pesimizem do sodobnega sveta"

Škofje na sinodi so sicer v sklepnem dokumentu, ki je bil objavljen v petek, vernike pozvali, naj zavrnejo pesimizem do sodobnega sveta. Hkrati so se strinjali, da novo evangelizacijo potrebuje ves svet. Verniki pa naj se na to pot kljub številnim problemom podajo brez strahu, pogumno in odločno, so pozvali.

"Ni prostora za pesimizem. Ne zatiskajmo si oči pred izzivi globalizacije, niti se jih ne bojimo. Pomeniti morajo priložnost za povečanje prisotnosti evangelija," so poudarili škofje. Duhovnike po vsem svetu pa so pozvali, naj bodo njihove cerkve "hiše, odprte za vse", tudi za tiste, ki so "izključeni" in ki živijo v "nepravih družinskih razmerah" in ki ostajajo člani Cerkve.

"Tudi v najbolj grenkih oblikah ateizma in agnosticizma se lahko strinjamo - čeravno v kontradiktornih oblikah, da ni praznina, ampak hrepenenje, pričakovanje tisto, ki čaka na ustrezen odgovor," so še dodali škofje.

Komentarjev 1
  • mph 19:34 28.oktober 2012.

    Kaj pa je to "grenki" ateizem? Ateizem je pač odkritje, da boga in bogov in podobne navlake ni. Eni pa še naprej tudi kot odrasli verjamejo v dedka mraza. Seveda, bilo bi super, če bi lahko nekje večno uživali tudi ...prikaži več po smrti, tako pa se pač nekateri sprijaznimo, da tega larifari ni in da moramo ravno zato dati čimveč življenja zdaj. Ne potem.