Svet
132 ogledov

Papež prispel na Irsko

papež Frančišek Irska Epa
Na dvodnevni obisk je prispel v času, ko se katoliška cerkev sooča z novim valom kritik zaradi spolnih zlorab v tamkajšnjih cerkvenih institucijah

Gre za prvi obisk papeža na Irskem od leta 1979, ko je zeleno deželo obiskal Janez Pavel II. Papeža sta na letališču v irski prestolnici Dublin med drugim pričakala zunanji minister Simon Coveney z družino in dublinski nadškof Diarmuid Martin. Kmalu po prihodu ga je v predsedniški rezidenci zasebno sprejel irski predsednik Michael D Higgins.

Papež se bo kasneje na dublinskem gradu sešel še s premierjem Leom Varadkarjem, homoseksualcem, ki je uspešno vodil kampanji za poroke istospolnih parov in rahljanje zakonodaje o splavu. Premier je za irske medije povedal, da namerava med srečanjem s papežem spregovoriti o resničnih skrbeh Ircev glede dediščine preteklosti, kar je vzbudilo upe, da bo govora tudi o zlorabah s strani duhovnikov in cerkvenih ustanov na Irskem.

Srečal se bo tudi z žrtvami spolnih zlorab

Varadkar je še povedal, da bo papeža med njegovim obiskom Irske videlo okoli 750.000 ljudi. To po njegovem mnenju dokazuje, da je vodja rimskokatoliške cerkve v tej državi dobrodošel. Dodal je, da Irci sicer želijo prenesti sporočilo, da mora biti katoliška cerkev bolj prizadevna pri obravnavi spolnega nasilja nad otroki.

Papež se bo med dvodnevnim obiskom sestal tudi z žrtvami spolnih zlorab v irskih cerkvenih institucijah. Kdaj bo do srečanja prišlo, še ni znano.

Frančišek se bo danes popoldne s papamobilom zapeljal po središču Dublina, kjer ga bo po nekaterih ocenah pričakalo okoli 100.000 ljudi.

papež Frančišek čilski škofi | Avtor: Profimedia Profimedia

Nov škandal

Papež se sooča z močnim pritiskom zaradi številnih škandalov spolnih zlorab v institucijah rimskokatoliške cerkve. V ponedeljek je v luči škandala zaradi zlorab tisočev otrok s strani katoliških duhovnikov v ameriški Pensilvaniji te ostro obsodil in priznal, da je Cerkev predolgo ignorirala bolečino žrtev.

Osrednji namen papeževega potovanja na Irsko je sicer udeležba na devetem svetovnem srečanju družin, ki ga bo Frančišek v nedeljo tudi sklenil. Srečanje, ki se ga udeležuje več deset tisoč ljudi iz prek 100 držav, tokrat poteka pod geslom Evangelij družine: veselje za svet. Udeležuje se ga tudi delegacija iz Slovenije. 

Papež bo obisk zelenega otoka sklenil v nedeljo, ko bo daroval mašo v dublinskem parku Phoenix.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.