Svet
35 ogledov

Papež razglašen za blaženega

V Vatikanu je več sto tisoč vernikov spremljalo beatifikacijo papeža Janeza Pavl
1/20
Žurnal24 main
V Vatikanu so papeža Janeza Pavla II. razglasili za blaženega. Postopek beatifikacije je bil rekordno kratek. Benedikt XVI.: pokojni papež za blaženega razglašen zaradi močne velikodušnosti.

Verniki na osrednjem trgu v Vatikanu so pred začetkom beatifikacije pozdravili papeža Benedikta XVI. Slednji je nosil oblačila papeža Janeza Pavla II., med mašo pa je uporabljal tudi kelih, ki ga je pogosto uporabljal pokojni papež.

Potem ko je Benedikt XVI. med mašo v latinščini izrekel besedo "blažen", so trg preplavili vzkliki veselja, na pročelju bazilike svetega Petra pa so razvili ogromen portret blaženega Janeza Pavla II.

Janez Pavel II. je bil razglašen za blaženega zaradi svoje vere, močne velikodušnosti in apostolskosti, je dejal papež Benedikt XVI zbrani množici vernikov.

Kot je papež še razglasil, se bo bogoslužni spomin na Janeza Pavla II. praznoval vsako leto 22. oktobra, ob obletnici slovesne maše ob začetku njegovega papeževanja.

Več sto tisoč vernikov
Na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je že zjutraj zbralo več sto tisoč vernikov, romarjev, nun, duhovnikov in drugih. Prišli so iz okoli sto držav, večinoma evropskih, tudi iz Slovenije, veliko pa je tudi Poljakov.

Ob sicer oblačnem jutru se je zbralo tudi veliko skupin mladih in družin, ki v gneči potrpežljivo čakajo, da pridejo na trg.

Iz Slovenije se slovesnosti ob beatifikaciji papeža, ki je med drugim pomembno prispeval k priznanju slovenske samostojnosti, udeležujeta zunanji minister Samuel Žbogar in ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Fotografije vernikov, ki prihajajo v Rim, si oglejte v GALERIJI.

Pripravili stekleničko s krvjo papeža
Osrednja slovesnost ob razglasitvi Janeza Pavla II. za blaženega se je začela ob 10. uri, vodil pa jo je papež Benedikt XVI.

Ob beatifikaciji so za čaščenje pripravili stekleničko s krvjo Janeza Pavla II, ki bo med današnjo slovesnostjo razstavljena v dragocenem relikviariju.

Postopek beatifikacije rekordno kratek
Po beatifikaciji bodo krsto s posmrtnimi ostanki papeža Janeza Pavla II. postavili na ogled v baziliki svetega Petra, kjer se bodo romarji nekdanjemu papežu lahko še zadnjič poklonili. Nato bodo papeža pokopali v baziliki v bližini znanega Michelangelovega kipa Pieta Device Marije z mrtvim Kristusom v rokah.

Papež Janez Pavel II., po rodu iz Poljske, je bil eden najbolj priljubljenih papežev v zgodovini Katoliške cerkve. Med svojim skoraj 27-letnim pontifikatom – drugim najdaljšim na čelu Cerkve – je obiskal kar 129 držav.

Postopek beatifikacije papežev je običajno dolg, tokrat pa je bil rekordno kratek. Razlog, da bodo Janeza Pavla II. v rekordno kratkem času razglasili za blaženega, je čudežna ozdravitev francoske redovnice Marie Simon-Pierre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.