Svet
171 ogledov

Papež reče potica, ta postane svetovni medijski hit

Papež, Melania EPA
Potem ko je papež Melanio Trump vprašal, če Donald je potico, je ta postala svetovni medijski hit.

Ameriška prva dama Melania Trump in papež Frančišek sta se v sredo na srečanju pošalila na račun prehranjevalnih navad ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Zmeda, ki je nastala glede vprašanja, ali sta se pogovarjala o pici ali slovenski potici, je odmevala v svetovnih medijih in sprožila splošno zanimanje za potico.

Tudi pogled na statistiko Googlovih iskanj v ZDA je pokazal nenaden poskok zanimanja za potico oziroma potizzo po tistem, ko jo je v sredo omenil papež.

Ameriški časnik Washington Post je slovensko potico opisal kot "sladek kruh z orehi", za peko katerega je treba kar nekaj truda. Objavili so tudi recept za orehovo potico.

Revija Vanity Fair pa je ocenila, da je potica videti okusnejša kot zapečen zrezek in čips, ki ju običajno obeduje Trump.

 

Po Guardianovem poročanju se potica na mizah Slovencev najpogosteje znajde ob veliki noči in božiču, papež Frančišek pa je njen velik ljubitelj. Kot je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik, papež na srečanjih s Slovenci vedno omeni potico. Potico je v 16. stoletju v svojih zapisih omenil Primož Trubar in je pomemben del slovenske zgodovine, dvakrat se je že znašla tudi na slovenskih znamkah, je še poročal britanski Guardian. 

Huffington Post je svoje bralce napotil k receptu za potico na spletni strani New York Timesa, v fotogaleriji pa objavil obsežno zbirko fotografij potic z Instagrama slovenskih navdušencev nad kulinariko in fotografijo. Poleg orehovega sta Huffington Post in revija People omenila še makov, pehtranov, lešnikov, čokoladni in medeni nadev za potico. Fotografijo makove potice pa je ob receptu za orehovo objavil še The West Australian, ki je še izbrskal ime "orehnjača".
Mashable pa je objavil zbirko tvitov, v katerih so se uporabniki šalili na račun Trumpa in potice, v prispevku pa so se hudomušno spraševali, ali se je z vprašanjem papež pošalil na račun Trumpove teže.

O slovenski potici so poročali še številni drugi mediji, kot so časnik Independent, revija Time in televizija Fox News.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • wolf.ata 21:20 25.maj 2017.

    ja,ampak bolj potiho,hrčki so blizu,poslušajo,bodo prej zaščitili njihovo potico,kot pa naši sploh kake papirje nesli v Bruselj,ja pazi se hrvata,ja,ampak res treba paziti,da je ne bodo prevzeli

  • Žurnalček 17:59 25.maj 2017.

    No takole se reklamira Slovenija in hvala ji za to !