Svet
61 ogledov

Papež s pravniki nad škofe, ki so ščitili pedofilske duhovnike

Papež Frančišek EPA/DAVID MAIALETTI / POOL
Papež Frančišek je v papeškem dekretu zapisal, da bodo škofje, ki so »zanemarjali svoje dolžnosti« v zvezi s spolnimi zlorabami, lahko bili odpoklicani.

Papež Frančišek je zapisal, da bodo tovrstni primeri po kanonskem pravu obravnavani kot "resni razlogi", zaradi katerih morajo cerkveni dostojanstveniki zapustiti položaj.  "S tem želim poudariti, da je med t.i. resnimi razlogi tudi papeško zanemarjanje dolžnosti, še posebej v primeru spolnih zlorab otrok ali ranljivih odraslih," je zapisal papež. Bo pa morala biti krivda škofov objektivna oz. dokazljiva.

V odloku, apostolskem pismu s statusom motu proprio (na njegovo lastno pobudo), je papež poudaril, da Cerkev "ljubi vse svoje sinove, a še posebej ščiti in skrbi za najšibkejše in tiste, ki se ne morejo braniti". Zato bi si morali duhovniki, še posebej škofje, po njegovih besedah še posebej prizadevati za zaščito najšibkejših med tistimi, ki so jim zaupani.

Odločitve bo sprejemal skupaj s pravniki

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je danes napovedal, da bo papež tudi vzpostavil posebno skupino pravnikov, ki mu bo pomagala pri odločitvah za odpoklic škofov.

Katoliško cerkev je pred leti pretreslo razkritje pedofilskih škandalov v več državah, kjer so duhovniki več desetletij spolno zlorabljali otroke. Papež Frančišek je že ob začetku svojega pontifikata napovedal nadaljevanje "ničelne tolerance" do pedofilije v duhovniških vrstah, ki jo je začel njegov predhodnik Benedikt XVI.

Komentarjev 2