Svet
22 ogledov

Papež se bo sestal z žrtvami zlorab

Papež Benedikt XVI. je junija med mašo v Vatikanu žrtve spolnih zlorab prosil za Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. bo 16. septembra odpotoval v Veliko Britanijo, kjer naj bi se sestal z žrtvami spolnih zlorab.

Predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa nadškof Vincent Nichols je povedal, da je namen zadnjih papeževih obiskov predvsem srečanje z žrtvami spolnih zlorab. Katoliška cerkev v Veliki Britaniji se je aprila žrtvam opravičila, Nichols pa je ob tem izjavil, da so zločini nekaterih duhovnikov "hud škandal, ki zelo sramotijo celotno Cerkev".

Nichols je še povedal, da si papež okoli sestanka z žrtvami ne želi nobenega medijskega pompa. "Pravila so zelo stroga. Javnost ne bomo obvestili o tem kje in kdaj bo srečanje potekalo," je dodal Nichols, ki upa, da zlorabe ne bodo zasenčile papeževega obiska. "To je težava, ki ji moramo resno pristopiti. Seveda se zelo trudimo, toda to ni vsa zgodba," pravi Nichols.

Vatikan se je v zadnjem letu soočal s številnimi primeri spolnih zlorab, ki so pretresale katoliške cerkve po vsej Evropi. Nekdanji duhovnik Patrick Wall, ki žrtvam zlorab pomaga pri tožbah proti Cerkvi, pravi, da bi moral papež s svoji dejanji najprej zaščititi otroke, potem pa šele Cerkev.

Katoliška cerkev v Nemčiji pa je medtem sprejela nove, ostrejše smernice proti spolnim zlorabam. Med drugim bo o vseh sumih spolnih zlorab poslej obvezno obvestiti tožilstvo, razen če bo žrtev temu izrecno nasprotovala. Nove smernice predvidevajo tudi, da duhovniki, ki so zagrešili spolne zlorabe, ne bodo smeli delati z otroki, strokovnjaki pa bodo ocenili, kakšno delo lahko opravljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.