Svet
11 ogledov

Papež tudi v Sarajevu obšel protokol

Papež na obisku v Bosni
1/5
EPA
Na svoj ustaljen način je papež spet obšel protokol in se zadržal pri več kot 100 otrocih, ki so ga prišli pozdraviti na letališče v narodnih nošah. V nagovoru je papež sicer izpostavil dialog in toleranco.

Papež Frančišek, ki se mudi na svojem prvem obisku v Bosni in Hercegovini, je že ob prihodu na letališče v Sarajevu na svoj ustaljen način obšel protokol in se zadržal pri več kot 100 otrocih, ki so ga prišli pozdraviti na letališče v narodnih nošah, ter se z vsakim od njih rokoval. Sveti oče se je med rokovanjem z otroci dvakrat ustavil in se z njimi pogovarjal z nasmeškom na obrazu. Ena od deklic mu je tudi nekaj zapela, na kar je rekel "bravo".

Frančišek je nato po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina pozdravil še tehnično osebje na letališču in se z njimi rokoval. Nato se je usedel v avtomobil in kolona vozil se je odpravila proti središču Sarajeva, na poti pa so ga pozdravili številni lokalni prebivalci.

Pričakalo ga je 67 tisoč vernikov

"Nujno je potreben potrpežljiv dialog," je papež dejal po srečanju s tremi člani predsedstva BiH. Povedal je, da je obiskal Sarajevo, ki je v preteklem stoletju močno trpelo zaradi konfliktov, a je sedaj znova postalo mesto dialoga in sožitja ter se je preobrazilo iz mesta vojne v mesto kulture.

Po srečanju s člani predsedstva BiH je sledil osrednji dogodek papeževega obiska - maša na olimpijskem stadionu Koševo. Tam je papež napadel "atmosfero vojne", ki pesti svet. Ob tem je državljane BiH pozval, naj okrepijo napore za spravo 20 let po vojni, ki je državo razklala na dele po narodnostnih mejah.

"Nekateri načrtno podžigajo in podpihujejo to atmosfero," je dejal papež in napadel tiste, ki želijo spodbujati delitve in z vojno kovati dobičke prek orožarskih poslov.

"A vojna pomeni otroke, ženske in ostarele v begunskih taboriščih, pomeni prisilne razselitve, uničene hiše, ceste in tovarne. Predvsem pa pomeni nešteto uničenih življenj," je poudaril Frančišek. "Tega se tu dobro zavedate, saj ste vse to doživeli," je papež dejal več kot 67.000 vernikom, predvsem iz BiH, ki so se zbrali na maši na stadionu Koševo.

Papež zlomljeno palico ovil kar z lepilnim trakom

Papež Frančišek je med današnjih obiskom v Sarajevu doživel tudi manjšo nezgodo - zlomila se mu je pastoralna palica. Težavo so rešili tako, da so jo oblepili z lepilnim trakom.

Vodja rimskega dopisništva Katoliške informativne agencije CNA Alan Holdren je na Twitterju objavil fotografijo zlomljene palice in novico, da je papežu počila palica. "Kaj storiti, če se papežu med obiskom zlomi oprema? Zalepi se, seveda."

Frančišek bo sicer nekaj pred 20. uro končal današnji obisk v BiH.

 

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 09:39 07.junij 2015.

    Točno tako.Samo upoštevati bi morali to.

  • primorc91 19:22 06.junij 2015.

    Glavno sporočilo papeža: mir in sožitje med različnimi narodi in religijami. No to je to rekel že tovariš Tito. V kolikor bi obveljale Titove besede in njegova modrost, danes papežu in stoterim škofom nebi bilo potrebno moliti za tisočere žrtve genocida.