Svet
370 ogledov

Papež udaril po mizi: vse spolne zlorabe je treba prijaviti

papež Frančišek
Papež Frančišek je danes sprejel nova pravila katoliške cerkve, po katerih morajo vsa duhovščina in redovniki obvezno prijaviti spolne zlorabe v Cerkvi ali njihovo prikrivanje.

Pri tem so izjema zlorabe, za katere izvejo pri spovedi. Pravila, ki jih je papež zapisal v motupropriju, bodo začela veljati 1. junija.

Kot je Frančišek poudaril v papeški listini z naslovom Vos estis lux mundi (Vi ste luč sveta), ki je izšla danes, je čas, da se česa naučimo iz "grenkih lekcij iz preteklosti".

Vse škofije po svetu bodo po novih pravilih morale do junija 2020 vzpostaviti sistem za poročanje o zlorabah s strani klera, uporabi otroške pornografije in prikrivanju zlorab, poročajo tuje tiskovne agencije. Sistem bodo sicer lahko uporabili tudi laiki.

Papeška listina ščiti tiste, ki se izpostavijo s poročanjem o spolnih zlorabah. Kot poudarja, zaradi tega ne smejo biti podvrženi predsodkom ali diskriminaciji.

Dokument vključuje ne le nadlegovanje in nasilje nad mladoletnimi in ranljivimi odraslimi, ampak vse spolno nasilje in nadlegovanje, ki sta posledica zlorabe oblasti, poroča Radio Vatikan.

Papeška listina tudi določa, da je treba žrtve in njihove družine obravnavati dostojanstveno in s spoštovanjem. Dobiti morajo primerno duhovno, zdravniško in psihološko pomoč.

Motuproprij ureja tudi preiskave proti škofom, kardinalom, redovnim predstojnikom in tudi začasnim voditeljem škofije ali druge krajevne Cerkve. Nova pravila bodo zanje veljala, če bodo v preiskavi zaradi spolnih zlorab, ki so jih neposredno zagrešili, pa tudi kadar bodo prijavljeni zaradi prikrivanja ali zavračanje preganjanja zlorab, za katere so izvedeli.

V 30 dneh poročilo, preiskava mora biti končana v 90 dneh

Pomembna novost je po poročanju Radia Vatikan vključevanje nadškofa metropolita v predhodno preiskavo, ki dobi od Svetega sedeža naročilo za preiskavo primera, v katerem je prijavljena oseba škof. Tisti, ki je zadolžen za preiskavo, mora po 30 dneh poslati Svetemu sedežu informacije o stanju preiskav, ki morajo biti končane v 90 dneh.

Pedofilski škandali katoliško cerkev pretresajo že več desetletij. Zanje se je doslej že večkrat opravičila, a žrtve so vedno znova zahtevale konkretne ukrepe.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je pričakovati, da žrtve s papeško listino ne bodo povsem zadovoljne, saj si že dolgo prizadevajo, da bi morali duhovščina in redovniki o zlorabah poročati civilnim oblastem, ne cerkvenim.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Snežinko 12:22 10.maj 2019.

    Zdaj pa misli, da je s tem kaj rešeno? Itak... verjetnost, da bodo sami sebe prijavljali je skoraj nična. Odprava celibata je edina možnost. Ampak bognedaj, saj bi s tem izgubili pomembno stvar: dedovanje po duhovnikih - duhovnik zdaj svoje ...prikaži več premoženje zapusti cerkvi, tako pa bi ostala ženi in otrokom. Tega pa cerkev ne bo dopustila. Raje luknjo v koleno vrtat...