Svet
2 ogledov

Papež v prvem blagoslovu prosil za mir

papež, vigilija, velika noč
1/17
Reuters
Potem ko je papež vodil osrednjo velikonočno mašo v Vatikanu, je z balkona bazilike sv. Petra podelil še tradicionalni blagoslov svetu in mestu.

Pred baziliko sv. Petra v Vatikanu se je med osrednjo mašo, ki jo je vodil papež Frančišek, zbralo približno 250.000 ljudi. Opoldne je papež podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu Urbi et Orbi, v katerem je molil za mir po svetu in nov duh sprave.

Zaželel je mir v Afriki, Aziji, na bližnjem vzhodu in po celem svetu. Izpostavil je Sirijo in se vprašal: "Koliko krvi je preteklo? In koliko še bo trpljenja, preden se bo našla politična rešitev?“ Poleg molitve za politično rešitev v Siriji je molil še za spravo na Korejskem polotoku in za otroške talce, ki jih zadržujejo skrajneži v Nigeriji. V blagoslovu je omenil tudi konflikte v Maliju, Srednjeafriški republiki, na vzhodu Demokratične republike Kongo in v Nigeriji.

Ljubezen Boga je močnejša od zla

"Svetovni mir ogroža predvsem egoizem, ki ga spodbujajo trgovanje z mamili in ljudmi ter nepravično izkoriščanje naravnih virov," je še povedal, Jezusa pa je prosil, naj spremeni vojno v mir in maščevanje v odpuščanje.

Papež je spomnil tudi na Jezusovo vstajenje, ki pomeni, da "je ljubezen Boga močnejša od zla in smrti. Pomeni, da lahko ljubezen Boga spremeni naše življenje in omogoči, da puščavski deli našega srca vzcvetijo," je dejal papež. "Kristus je vstal! Želim, da to sporočilo doseže vsako hišo in družino, predvsem pa tiste, ki najbolj trpijo, in tiste v bolnišnicah in zaporih," je še dejal.

Trg sv. Petra je med slovesnim bogoslužjem, med katerim Frančišek sicer ni pridigal, krasilo več deset tisoč rož. Po maši je papež obkrožil trg v papamobilu in pozdravljal vernike.

Molitve za mir po vsem svetu

Slovesnosti ob veliki noči potekajo tudi v Sveti deželi. V baziliki Božjega groba v Jeruzalemu je mašo vodil latinski patriarh Fuad Tval, ki je najvišji predstavnik Katoliške cerkve v Sveti deželi. Bazilika po izročilu stoji na mestu križanja in vstajenja Jezusa Kristusa.

Cerkveni poglavarji so v velikonočnem sporočilu pozvali k miru med državami. "Molite predvsem za situacijo v Siriji, Libanonu, Palestini, Izraelu, Egiptu in Iraku ter vsepovsod, kjer prihaja do političnih nemirov," so zapisali v sporočilu.

Po navedbah izraelskega ministrstva za turizem je zaradi krščanskih in judovskih praznikov v teh dneh v državo pripotovalo približno 150.000 turistov. Izraelska policija je bila ob velikonočnih slovesnostih tudi danes v pripravljenosti, a do večjih incidentov ni prišlo.

Papež v vigiliji pozval, naj verniki ne zaprejo svojih src

Papež Frančišek je v velikonočni vigiliji v soboto zvečer pozval vernike, naj ne izgubijo zaupanja v Boga. Tako vernike kot neverujoče je pozval, naj naredijo korak k Bogu in naj ne zaprejo svojih src. "Ali čutimo težo svojih grehov? Ali menimo, da ne bomo zmogli? Ne zaprimo svojih src," je pozval papež. "Ne izgubimo zaupanja, nikoli ne obupajmo: ni okoliščin, ki jih Bog ne bi mogel spremeniti," je dodal.

Že pred tem je papež v govoru, ki so ga prenašali na italijanski javni televiziji, poudaril sporočilo upanja, povezanega z vstajenjem Jezusa Kristusa. Po njegovih besedah moč ljubezni do Boga in moč tistega, ki je vstal od mrtvih, premagata vse.

Danes bo papež Frančišek na Trgu sv. Petra vodil osrednjo velikonočno slovesnost, ki se bo začela ob 10.15. Zatem pa bo z osrednje lože vatikanske bazilike podelil tudi tradicionalni blagoslov mestu in svetu.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 15:25 01.april 2013.

    Pol bo pa sigurno vojna! Rodetov sindrom !

  • Žurnalček 12:46 31.marec 2013.

    Dalmacija in krščanska ljubezen vas željno pričakujeta . Mogoče bomo zažgali tudi vas !http://www.24sata.hr/crna-kronika-news/anti-eu-kampanja-u-3-dana-2-puta-zapalili-europsku-zastavu-308523

  • dd 12:44 31.marec 2013.

    Govorijo, da je papež naklonjen ubogim in revnim. ok. Ampak, toliko rož in okrasja, kot so si privoščili za to sveto mašo je pa preveč. Na TV je zelo dobro pokazalo, da so si ti duhovniki nagrmadili za eno veliko ...prikaži več polje rož. Koliko je to stalo, in koliko revežev bi s tem denarjem lahko osrečili in pomagali, najbrž ni nikomur padlo na misel.