Svet
14 ogledov

Papež v rodni Nemčiji

Papež Benedikt XVI. obiskal Nemčijo.
1/11
EPA
Papež Benedikt XVI. je prispel na svoj prvi državniški obisk v rodno Nemčijo. Prvič v zgodovini je nagovoril bundestag. Zvečer še maša na stadionu, pričakujejo 70 tisoč ljudi.

Papežev prihod je psopremila častna straža z 21 pozdravnimi streli. Potem ko je papež pozdravil predstavnike Katoliške cerkve v Nemčiji in od otrok prejel šopek rož, se je z avtomobilom odpeljal do gradu Bellevue, kjer mu je še enkrat izrekel dobrodošlico njegov gostitelj Wulff, ki je tudi sam katolik.

"Svobode v sobivanju ni brez solidarnosti," je na vrtu dvorca Bellevue, kjer ga je uradno sprejel nemški predsednik Christian Wulff, dejal 84-letni poglavar Rimskokatoliške cerkve. Spregovoril je tudi o "temačnih straneh" nemške zgodovine. "Jasen pogled v preteklost, tudi njene temne strani, nam omogoča, da se kaj naučimo in dobimo spodbudo za sedanjost," je z ozirom na nemško nacistično zgodovino dejal Benedikt XVI.

Nagovoril bundestag

Papež je spregovoril tudi v nemškem parlamentu. Okoli 100 od 620 poslancev bundestaga je sicer napovedalo, da bodo papežev  govor v bundestagu blokirali, saj naj bi pomenil kršitev načela ločitve cerkve od države.

Papež je v bundestagu danes dejal, da ne govori kot Nemec, pač pa kot član mednarodne skupnosti. "Povabilo, da nagovorim parlament, mi je bilo dano kot papežu, rimskemu škofu, ki nosi največjo odgovornost za katoliško krščanstvo," je dejal papež. Benedikt XVI. je sicer prvi papež, ki je kadarkoli nagovoril bundestag.

V 20-minutnem govoru se je papež izognil spolnim škandalom v Cerkvi, ki so eden glavnih razlogov za hudo krizo, v kateri je v zadnjem času Katoliška cerkev v Nemčiji.

Papež ima danes na programu še mašo na berlinskem olimpijskem stadionu, kjer nocoj pričakujejo okoli 70.000 vernikov.

Nič nima proti protestom

Papež je tako glede nasprotovanja njegovemu obisku kot napovedanih protestov - danes naj bi v nemški prestolnici protestiralo okoli 20.000 ljudi - dejal, da je to "v svobodni družbi normalno".

Kot je pojasnil na letalu na poti proti Berlinu, nima nič proti protestom, če potekajo na civiliziran način. Poleg tega v Nemčijo prihaja rad. "V Nemčiji sem rojen, korenin se ne more in ne sme odrezati," je poudaril.

Benedikt XVI. je na letalu tudi izrazil razumevanje do tistih, ki so se zaradi škandalov v zvezi s spolnimi zlorabami odvrnili od Cerkve. "Lahko razumem, da v luči tovrstnih poročil ljudje, še posebej tisti, ki so blizu žrtev, rečejo 'to ni več moja Cerkev'," je dejal 84-letni papež.

Benedikt XVI. bo v domovini ostal do nedelje. Po pastoralnih obiskih leta 2005 in 2006 bo to njegov prvi obisk v Nemčiji, državi, ki se sklicuje na svoje krščanske korenine, hkrati pa se vse bolj odmika od vere. Nemci od papeža pričakujejo odgovore na številna vprašanja - od krize v Cerkvi, prek spolnih zlorab do ekumenizma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.