Svet
19 ogledov

Papež voščil le v italijanščini

Papež Frančišek med urbi et orbi Reuters
Papež Frančišek je danes z osrednjega balkona bazilike sv. Petra prvič prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu urbi et orbi.

V poslanici je med drugim zaželel miru po svetu in pozval h končanju nasilja v Siriji in Afriki. Poglavar Rimskokatoliške cerkve je pozval k miru "za otroke in starejše ljudi, za mladostnike in družine, za revne in tiste na robu".

Obsodil pohlep

Pozval je tudi k dialogu in solidarnosti med ljudmi ter se zavzel za končanje nasilja v Srednjeafriški republiki, Južnem Sudanu in Siriji. "Konflikt v Siriji je s podžiganjem sovraštva in maščevanja v zadnjem času uničil preveč življenj," je dejal papež in pozval k humanitarni pomoči Sircem.

Frančišek se je prav tako spomnil otrok vojakov, ki so jih "oropali otroštva", obsodil pa je tudi trgovino z ljudmi in izkoriščanje našega planeta iz pohlepa.

Voščil samo v italijanščini

Dogajanje je na Trgu sv. Petra v Vatikanu je spremljalo več deset tisoč ljudi, prek televizijskih zaslonov pa več milijonov.

Papež je na koncu vernikom po vsem svetu voščil božič samo v italijanščini in ne več v več deset jezikih - med drugim tudi v slovenščini - kot je veljalo za njegova predhodnika Benedikta XVI. in Janeza Pavla II.

Komentarjev 1
  • stojan.lencek 20:24 31.december 2013.

    Res škoda,ker je prekinil običaj vščiti v več jezikih.Dobi en mali minus!