Svet
5 ogledov

Papež zaključuje obisk Hrvaške

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. zaključuje obisk na Hrvaškem. Posvaril je pred sekularizacijo in izrazil podporo Hrvaški pri vključevanju v EU.

Papež Benedikt XVI. je med prvim obiskom na Hrvaškem izrazil podporo članstvu Hrvaške v EU in bil kritičen do sekularizacije v Evropi. Današnja maša velja za vrhunec njegovega dvodnevnega obiska.

Papež je danes vodil mašo za katoliške družine na zagrebškem hipodromu. Po podatkih Vatikana se je na njej zbralo okoli 400.000 vernikov. Med njimi so bili tudi Slovenci, ki jih je Benedikt XVI. v zaključni molitvi nagovoril v slovenščini. Največ slovenskih vernikov je prispelo iz škofij Novo mesto, Celje in Maribor. Spremljali so jih slovenski duhovniki, med drugimi, tudi ljubljanski in mariborski nadškof Anton Stres in Marjan Turnšek.

Sveti oče je v pridigi poudaril, da je prisotnost krščanskih družin v družbi danes potrebna bolj kot kadar koli. Družine je povabil, naj se veselijo starševstva ter naj se obvežejo, da bodo svoje otroke učili moliti in molili z njimi. Zbrani množici je dejal, da je krščanska družina temelj verske vzgoje in da Cerkev gradijo družine, ki so "male hišne cerkve". Vernikom je še sporočil, naj bodo pogumni in naj "ne podležejo sekularizaciji, ki ponuja sožitje kot pripravo ali celo kot nadomestilo za zakon".

Zagrebški nadškof Josip Bozanić je pred papeževo pridigo izpostavil, da Cerkev želi odgovoriti na izzive glede družinskih vrednot in vzvišenega življenjskega dostojanstva. Krški škof Valter Župan pa je v nagovoru na hipodromu zahteval spremembo hrvaških zakonov, ki omogočajo splav na Hrvaškem, ter nasprotoval istospolnim družinam.

Papež je že pred prihodom na Hrvaško v letalu obsodil hrvaški ustaški režim kot del nacističnega bloka v drugi svetovni vojni, ter komunizem zaradi preprečevanja vere in ateizma. Obsodbe je izražal ob spominu na blaženega Alojzija Stepinca, za katerega je poudaril, da je obdržal duh humanizma kljub temu, da je živel v dveh totalitarizmih, fašizmu in komunizmu.

Benedikt XVI. je tudi molil na Stepinčevem grobu, kar je sprožilo ogorčenje v ameriškem združenju preživelih holokavsta in njihovih potomcev. Tam so poudarili, da je bil Stepinac "strasten privrženec" ustaškega režima, ki je odgovoren za nekatere od najbolj okrutnih vojnih zločinov.

Dvodnevni obisk na Hrvaškem, ki poteka pod naslovom "Skupaj v Kristusu", bo sklenil drevi, ko bosta s predsednikom Josipovićem imela zaključni nagovor na zagrebškem letališču. Od tam bo okoli 20. ure poletel proti Rimu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.